Szybki prosty przepis na gofry ***Easy super quick waffles***
Przepisów na gofry jest całe mnóstwo. Problem jednak w tym, że z nie wszystkich propozycji, wychodzą chrupiące na zewnątrz i idealnie puszyste w środku, gofry. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to tylko i wyłącznie efekt przepisu, ale także (i to pewnie w większej mierze) mocy gofrownicy.
Nie mniej jednak faktem jest, że wypróbowałam już wiele przepisów, mniej i bardziej skomplikowanych. I jako ceniąca sobie smak i małą pracochłonność przygotowania, ten przepis zdecydowanie trafia na listę ulubionych. Ulubione rzeczy najbardziej smakują kiedy można się nimi podzielić.
Nie wiem jak Wam, ale mi gofry bardzo kojarzą się z latem...nie ma chyba festiwalu, festynu czy zwykłego koncertu bez takiego stoiska. Zresztą w okresie wakacyjnym budki z goframi wyrastają pewnie w takiej samej ilości jak z lodami. Wariacji dodatków jest też całe mnóstwo.
Zatem polecam gofry na śniadanie, na podwieczorek, na kolację lub wypad nad jezioro, tam chyba smakują najlepiej :)
Składniki:
* 2 szklanki mleka
* 2 szklanki mąki
* 2 jajka
* 6 łyżek oleju
* 1 łyżeczka cukru
* 3 łyżeczki proszku do
pieczenia
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
* szczypta soli
Do dzieła:
Jajka
zmiksować z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać przesianą
mąkę i pozostałe składniki.
Zmiksować
do dokładnego połączenia. Piec na rozgrzanej gofrownicy wg instrukcji
producenta.
Podawać
z ulubionymi dodatkami tuż po przygotowaniu. Nadmiar można zamrozić i
odgrzać po rozmrożeniu w zwykłym tosterze na śniadanie innego poranka:)
Smacznego!
Ingredients:
*
2 cups of
milk
*
2 cups of
flour
*
2 eggs
*
6 tablespoons
oil
*
1 teaspoon
sugar
*
3 teaspoons
baking powder
*
1 teaspoon
lemon juice
*
1 teaspoon
vanilla extract
*
pinch of salt
Method:
Preheat a
waffle iron according to manufacturer’s instructions.
Beat eggs
with sugar until light white and foamy. Add sifted flour and remaining
ingredients.
Stir until
smooth.
Cook the
waffles until golden brown. Enjoy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?