Tarta z brzoskwiniami
To, że lubię tarty (te na słodko i słono) chyba nie ulega wątpliwości. Przez tylko kilka miesięcy prowadzenia bloga, nazbierało się ich już całkiem sporo i to na pewno nie koniec tego tematu. Przepadam za wszelkiego rodzaju kruchymi ciastami, a w połączeniu z sezonowymi owocami to już szczególnie.
Ta tarta brzoskwiniowa podbije Wasze serce. Moje już zdobyła. Jest idealnie krucha, a zarazem delikatna w środku. Małą ilość cukru, subtelnie uzupełnia słodycz brzoskwiń i nutka wanilii. Wszystko jest w niej wysublimowane. Doskonałe!
Z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja, a mimo wszystko dla gości musiałam ukryć kawałeczek.
Sami spójrzcie- wygląda tak bosko, że nic tylko piec i zapraszać przyjaciół ;)
Składniki:
* 2 ½ szklanki mąki pszennej
(375g)
* 1/3 szklanki drobnego cukru
do wypieków (75g)
* 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
* 270 g zimnego niesolonego
masła
* ¼ szklanki zimnej wody (60
mln)
* 1 łyżeczka ekstraktu
z wanilii (lub cukier waniliowy)
* ½ szklanki mielonych
migdałów (60 g)
* ¼ szklanki cukru pudru
(55g)
* 5-6 brzoskwiń
* 1 białko (do posmarowania brzegów ciasta)
Do dzieła:
Metoda klasyczna: Mąkę wsypać do miski (lub na stolnicę), dodać
cukier i proszek do pieczenia,
wymieszać. Następnie dodać pokrojone
w kostkę zimne masło. Siekać nożem do ciasta kruchego lub zagniatać energicznie
palcami (konzystencja okruszków). Dodać wodę i ekstrakt z wanilii, wyrobić ciasto.
Zagnieść w
kulę, spłaszczyć , owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po
tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
(prostokąt 30*40 cm). Po rozwałkowaniu usunąć górny papier.
Mielone
migdały połączyć z cukrem pudrem i posypać nimi ciasto, zostawiając 4cm
brzegów.
Brzoskwinie
umyć, osuszyć, pokroić w pół plasterki i układać blisko siebie w rzędach,
zostawiając puste brzegi.
Brzegi
zawinąć do środka, ciasto posmarować białkiem jajka. Brzoskwinie można posywać
lekko cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Thermomix: Wszystkie składniki (oprócz wody) umieścić w naczyniu miksującym.
Założyć pokrywkę, włożyć kopystkę i wyrabiać ciasto: 1 minuta/obroty 5. Dodać wodę i ponownie wyrobić: 30 sekund/obroty 4. Reszta jak powyżej (2 paragraf).
Ok. Tylko nie jest napisane, jak długo piec i w jakiej temperaturze:) A wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuń