Waniliowe placuszki twarogowe
Waniliowe placuszki twarogowe, bez dodatku cukru (jedynie ten zawarty w twarogu) wyszły bardzo puchate i delikatne.
Żeby nie było nudno, zrobiłam je w trzech wersjach. Pierwsza to czysta masa twarożkowa, do drugiej dodałam maku, a do trzeciej mieszanki owoców leśnych.
Wyszły bardzo smaczne! Świetna opcja dla szybkiego wykorzystania twarogu, nie musi to być twaróg smakowy. Inny także będzie odpowiedni, ale trzeba pamiętać o jego lekkim dosłodzeniu.
Polecam z dużym uśmiechem na twarzy :)
Składniki:
* 400 g twarogu o smaku waniliowym
* 2 jajka
* 250 g mąki ryżowej
* 150 mln mleka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* cukier puder do obsypania (opcjonalnie)
* olej kokosowy (lub inny olej) do smażenia
* 2 łyżki suchego maku
* 1/2 szklanki owoców (jagody, porzeczki, maliny, truskawki, mogą być
mrożone)
Do dzieła:
Wszystkie składniki należy dobrze ze sobą
wymieszać (ja użyłam do tego Thermomixa).
Podzielić ciasto na 2-3 części, w zależności
na ile wersji placuszków się skusiliście. Do jednej dodać 2 łyżki suchego maku,
a do drugiej sezonowe owoce- porzeczki, jagody, maliny, truskawki (pokrojone na
mniejsze kawałki).
Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia.
Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
gdzie najlepiej kupić taki twaróg? polecasz jakąś dobrą firmę ??
OdpowiedzUsuńJa użyłam twarogu Julika o smaku waniliowym. Mają też twaróg naturalny, śmietankowy itd. Mieszkam w Irlandii, więc kupiłam w polskim sklepie;) Pozdrawiam!
Usuń