Waniliowe placuszki twarogowe

Waniliowe placuszki twarogowe, bez dodatku cukru (jedynie ten zawarty w twarogu) wyszły bardzo puchate i delikatne. 


Żeby nie było nudno, zrobiłam je w trzech wersjach. Pierwsza to czysta masa twarożkowa, do drugiej dodałam maku, a do trzeciej mieszanki owoców leśnych.


Wyszły bardzo smaczne! Świetna opcja dla szybkiego wykorzystania twarogu, nie musi to być twaróg smakowy. Inny także będzie odpowiedni, ale trzeba pamiętać o jego lekkim dosłodzeniu.


 Polecam z dużym uśmiechem na twarzy :) 


placuszki twarogowe, ptysiu mietowy

placuszki twarogowe, ptysiu mietowy

placuszki twarogowe, ptysiu mietowy

placuszki twarogowe, ptysiu mietowy

Składniki:

*      400 g twarogu o smaku waniliowym
*      2 jajka
*      250 g mąki ryżowej
*      150 mln mleka
*      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*      cukier puder do obsypania (opcjonalnie)
*      olej kokosowy (lub inny olej) do smażenia

*      2 łyżki suchego maku
*      1/2 szklanki owoców (jagody, porzeczki, maliny, truskawki, mogą być mrożone)

Do dzieła:

Wszystkie składniki należy dobrze ze sobą wymieszać (ja użyłam do tego Thermomixa).

Podzielić ciasto na 2-3 części, w zależności na ile wersji placuszków się skusiliście. Do jednej dodać 2 łyżki suchego maku, a do drugiej sezonowe owoce- porzeczki, jagody, maliny, truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki).


Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

  1. gdzie najlepiej kupić taki twaróg? polecasz jakąś dobrą firmę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam twarogu Julika o smaku waniliowym. Mają też twaróg naturalny, śmietankowy itd. Mieszkam w Irlandii, więc kupiłam w polskim sklepie;) Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com