Żeberka z piekarnika...czyli pomysł na obiad niedzielny #7
Na ten obiad nasza córka czeka najbardziej. Zapytana co chciałaby zjeść na obiad, odpowiada- “takie mięsko z kostką”. Taaaak to jest naprawdę udane danie. Żeberka w takiej postaci smakują nawet najmłodszym w rodzinie (oczywiście z tego względu uważajcie z pieprzem cayenne).
W zasadzie dodatki do takiego obiadu są mało istotne, bo żeberka zdecydowanie grają tu pierwsze skrzypce i trudno by cokolwiek im to miejsce skradło.
Świetnie nadają się nie tylko na niedzielny obiad, ale także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi (i tutaj z ostrymi przyprawami można zaszaleć). Można podać z jakimś dipem, sezonową sałatą czy pieczonymi ziemniakami. Z każdym towarzystwem będzie im do twarzy* :)
Do tej pory żeberka trafiają na nasz stół tylko w takim wydaniu, nie mam
nawet szans poeksperymentować z marynatami…i to powinna być wystarczająca
rekomendacja;) Spróbujcie sami!
Składniki:
* 1 kg żeberek wieprzowych
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki ketchupu
* 2 łyżki musztardy
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżka startego imbiru
* ½ łyżeczki pieprzy cayenne (opcjonalnie)
* sól morska i świeżo zmielony pieprz
Do dzieła:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze
kawałki- najlepiej na takie z jedną kością.
Przygotować wszystkie składniki na marynatę:
czosnek przepuścić przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Wszystko połączyć.
Każdy kawałek mięsa osolić, oprószyć świeżo
zmielonym pieprzem i obtoczyć w marynacie. Odkładać do naczynia żaroodpornego
(lub takiego, w którym będziemy piec mięso). Odstawić przynajmniej na 1h, a
najlepiej na całą noc do lodówki.
Piec około 1h w 180 stopniach C. Podawać z
ziemniakami, ryżem lub miksem świeżych warzyw.
Smacznego!
* na naszym stole zawitała także TA sałatka + surówka z surowej marchewki i czosnkiem i majonezem (połączenie więcej niż przepyszne). Bardzo polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?