Żytnio-pszenne chlebki pita
Z okazji przygotowania humusu, postanowiłam upiec też domowe chlebki pita, które bardzo do niego pasują.
Bardzo szybki, prosty przepis, bo pita to nic innego jak połączenie mąki, wody i drożdży. Nie trzeba więc wielkiej filozofii żeby je zrobić, jedynie trochę czasu na ich przygotowanie. Warto upiec nawet z podwójnej porcji i obdarować przyjaciół lub po prostu zamrozić.
Takie domowe chlebki nadają się na wszelkiego rodzaju mięsne i warzywne farsze. Możecie je wypełnić czymkolwiek chcecie lub zajadać z jakimś dipem.
Ja bardzo polecam poniższą żytnio-pszenną wersję, ale sama mąka pszenna też jak najbardziej pasuje. Cokolwiek wybierzecie będzie pachniało jak w piekarni. Polecam!
Składniki:
*
1 ½ szklanki letniej wody
*
1 szklanka mąki pszennej
*
2 szklanki mąki żytniej
*
1 łyżeczka soli
*
10 g suchych drożdży lub 20 g
świeżych drożdży
Do
dzieła:
Metoda
klasyczna:
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używacie świeżych, trzeba zrobić rozczyn- krok po kroku TUTAJ). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręcznie miękkie, plastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i odstawić po podwojenia objętości (około 1,5h). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na cienki placek. Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką na następne wyrastanie (około 30-40 minut).
Placki piec przez około 10-12 minut w 220 stopniach C. Można podawać od razu po upieczeniu. Wystarczy jeszcze ciepłe rozkroić i nadziewać ulubionym farszem lub połamać na mniejsze kawałki i zajadać z humusem.
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używacie świeżych, trzeba zrobić rozczyn- krok po kroku TUTAJ). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręcznie miękkie, plastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i odstawić po podwojenia objętości (około 1,5h). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na cienki placek. Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką na następne wyrastanie (około 30-40 minut).
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C, rozgrzać też blaszkę, na której będziemy piec nasze chlebki.
Smacznego!
Thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu mieszającym w podanej kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Wyrobić ciasto: 2 minuty/Interwał...reszta jak wyżej (2 akapit).
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu mieszającym w podanej kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Wyrobić ciasto: 2 minuty/Interwał...reszta jak wyżej (2 akapit).
I zrobiłam się głodna :p nie wiem czy humus lubię jeszcze nie jadłam, ale dam mu szansę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, choć jak pisałam to jedna z tych rzeczy, do której trzeba się powoli przekonać. Mi bardzo pasuje nawet do zwykłego chleba :)Pozdrawiam!
Usuń