Burgery z kurczakiem w porzeczkowej marynacie
Są takie dni, kiedy zastanawiam sie co jest przejawem naszego kreatywnego myślenia i działania, a co rutynowym odruchem podświadomości. Czasem trzeba dać ujście akumulowanej energii w różnego rodzaju aktywności prawda?
Dla wielu moich znajomych wszelkie działania w kuchni to jakaś czarna, rzadko niepotrzebna magia albo coś, co z kreatywnym działaniem nie ma nic wspólnego. No cóż wszystko zależy od tego jak bogata jest nasza wyobraźnia i sztuka gotowania;)
Tak, przyznaję, że często gotuję, bo po prostu trzeba…dzieci, mąż, potrzeba zjedzenia czegoś domowego itd., wszystko to ma wpływ jak często działam. Nie zawsze jednak chodzi o efekt końcowy, ale o sam fakt tworzenia…gdybym miała talent malarski to odreagowałabym się na płótnie, a że go nie mam, wszelkie mieszanie farb, moczenie pędzla i potem rozcierania kolorów na płótnie zastępuję sobie obieraniem, krojeniem, miażdżeniem, siekaniem, itd. Wszystko to pomaga mi się odstresować, wyciszyć i wbrew pozorom zwolnić na chwilę tempo.
Dziś więc włączam sobie muzykę, jakiś chill out, słucham, nucę i gotuję. Pogotujcie ze mną, będzie nam raźniej :)
Tak to przy okazji moich filozofii
życiowych dzielę się z Wami smacznym pomysłem na marynatę, która świetnie
sprawdziła się do naszego domowego burgera z focaccią.
Smacznego wieczoru!
Składniki:
* 600 g fileta z kurczaka
* 6 łyżek oleju/oliwy
* 2 łyżki pikantnego ketchupu
* 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
* 6 łyżek sosu sojowego
* 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżeczkę pieprzu gruboziarnistego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki syropu klonowego
Do dzieła:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie
wymieszać. Kurczaka włożyć do marynaty i odstawić w zimne miejsce na 12h.
Smażyć na grillowej lub zwykłej patelni do
zarumienienia.
Podawać z bułką lub lekko stostowaną
foccacią ( przepis TUTAJ) i ulubionymi dodatkami (u nas surówka z białej kapusty,
marchewki z majonezem + świeża papryka, pomidor + świeży i konserwowy ogórek).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?