Orzechy w miodzie i cynamonie...aromatyczna przekąska

Lubicie miodowo-cynamonowe chrupanie? Taki mix orzechów, polany miodem, oliwą i oprószony kilkoma aromatycznymi przyprawami doskonale nadaje się nie tylko na domowe kino, czy sylwestrową imprezę, ale także na drobny upominek dla znajomych.


Wystarczy wszystko dobrze wymieszać, podprażyć dziesięć minut w piekarniku i gotowe. Teraz tylko kwestia wymyślenia opakowania: ładny słoik, woreczek przewiązany wstążeczką czy papierowy rożek i gotowe. Z takiego drobiazgu ucieszy się nie jedna osoba.


Poniżej podałam moją kompozycję przypraw, sami zdecydujcie czy Wam ona pasuje. Z powodzeniem można iść w wersję słodszą i dodać tylko miód, oliwę i cynamon (czy też przyprawę piernikową) lub słoną, rezygnując całkowicie z miodu i cynamonu, a dodając ostrej papryki, itd. Wierzę, że sami znajdziecie swoje lub najbliższych smaki:)



orzechy, przekaska, ptysiu mietowy


orzechy w miodzie, przekaska, ptysiu mietowy



Składniki:

*      500 g orzechów ( laskowe, włoskie, pekan, brazylijskie, nerkowca, migdały)
*      20 g pestek dyni, ziaren słonecznika
*      3 łyżki miodu
*      2 łyżki oliwy
*      1 łyżeczka cynamonu
*      1/4 łyżeczki soli morskiej
*      świeżo zmielony czarny pieprz

Do dzieła:

Wszystkie orzechy i ziarna/pestki wrzucamy do dużego naczynia.

Polewamy oliwą, miodem i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, sól morską rozcierając ją wcześniej w dłoni, oprószamy delikatnie pieprzem i mieszamy.

Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy we wcześniej nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 10 minut.


Podajemy po lekkim wystudzeniu. Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com