Paluchy z ciasta na pierogi

Taaaak, nie lubimy marnować jedzenia, dlatego dużo pomysłów wynika z całkiem rozsądnego jego oszczędzania. Często sami jesteśmy zaskoczeni co ciekawego można zrobić z nadwyżki.


Ciasto na pierogi zapewne gości w niejednym domu, nie wiem czy zawsze udaje się Wam je wykorzystać do końca, ale nam często zostaje nadwyżka, bo albo zabraknie farszu, albo po prostu wyrabiamy go za dużo.


Takie paluchy to dosłownie, razem w pieczeniem, dwadzieścia minut pracy. Wystarczy nasze pierogowe  ciasto podzielić na mniejsze części, z nich ulepić gładkie paluchy albo je delikatnie powywijać. Następnie posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem, makiem czy ziołami. Świetnie nadają się do tego kolorowy średnio zmielony pieprz, zioła prowansalskie, bazylia itd.


Smacznego zawijania!



paluchy, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com