Prosta i szybka szarlotka

Przepis na szybką i zawsze wychodzącą szarlotkę, zawsze miłe widziany prawda? Oto i on!  Tutaj można zaangażować dzieci, które w taką deszczową pogodę naprawdę szybko się nudzą i łakną wszelkiego rodzaju zadań. Moja córka wszystko ładnie przygotowała, umyła jabłka a potem pomagała je układać. 


Jeśli chodzi o samo ciasto, jest naprawdę dziecinnie proste, wszystkie składniki często są w każdej kuchni, można oczywiście poszaleć i dodać coś od siebie: cynamon, kardamon, czy pokruszone włoskie orzechy, ja lubię taką właśnie prostą wersję. Brązowy cukier podkreśla smak kwaśnych jabłek i to jest to, co umiliło mi dzisiejsze popołudnie! 


Ciasto jest idealnie wilgotne i jak to na szarlotkę przystało, szybko znika z talerza!


Jeśli macie ochotę podajcie ją z bitą śmietaną, lodami czy w towarzystwie gorącej czekolady :) Każdy znajdzie swój ulubiony zestaw.


szarlotka, ptysiu mietowy


szarlotka, ptysiu mietowy

szarlotka, ptysiu mietowy

szarlotka, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 jabłka
*      2 jajka
*      220g mąki pszennej
*      125g jasno brązowego cukru
*      1 łyżeczka proszku do pieczenia
*      125g niesolonego masła
*      1 cytryna

Do dzieła:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blaszkę tzw. tortownicę nasmarować masłem.

Jabłka obrać, jedno z nich pokroić na małe kawałeczki, a drugie na półplasterki. Pokropić lekko sokiem z cytryny.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieść ciasto- będzie to konsystencja kruszonki.

Dodać cukier i jajka, wymieszać do połączenia się składników. Dodać pokrojone na kawałeczki jabłka.

Wyłożyć na blaszkę, wyrównać widelcem i wyłożyć pokrojone na cienkie półplasterki jabłka.

Piec przez 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wystudzić 3 minuty w blaszce, następnie odpiąć obręcz i dalej studzić.


Po całkowitym wystudzeniu, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com