Prosta i szybka szarlotka
Przepis na szybką i zawsze wychodzącą szarlotkę, zawsze miłe widziany prawda? Oto i on! Tutaj można zaangażować dzieci, które w taką deszczową pogodę naprawdę szybko się nudzą i łakną wszelkiego rodzaju zadań. Moja córka wszystko ładnie przygotowała, umyła jabłka a potem pomagała je układać.
Jeśli chodzi o samo ciasto, jest naprawdę dziecinnie proste, wszystkie składniki często są w każdej kuchni, można oczywiście poszaleć i dodać coś od siebie: cynamon, kardamon, czy pokruszone włoskie orzechy, ja lubię taką właśnie prostą wersję. Brązowy cukier podkreśla smak kwaśnych jabłek i to jest to, co umiliło mi dzisiejsze popołudnie!
Ciasto jest idealnie wilgotne i jak to na szarlotkę przystało, szybko znika z talerza!
Jeśli macie ochotę podajcie ją z bitą śmietaną, lodami czy w towarzystwie gorącej czekolady :) Każdy znajdzie swój ulubiony zestaw.
Składniki:
* 2 jabłka
* 2 jajka
* 220g mąki pszennej
* 125g jasno brązowego cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 125g niesolonego masła
* 1 cytryna
Do dzieła:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blaszkę
tzw. tortownicę nasmarować masłem.
Jabłka obrać, jedno z nich pokroić na małe
kawałeczki, a drugie na półplasterki. Pokropić lekko sokiem z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać
pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieść ciasto- będzie to konsystencja
kruszonki.
Dodać cukier i jajka, wymieszać do połączenia się składników. Dodać pokrojone na kawałeczki jabłka.
Wyłożyć na blaszkę, wyrównać widelcem i wyłożyć pokrojone na cienkie półplasterki jabłka.
Piec przez 40 minut we wcześniej nagrzanym
piekarniku. Po tym czasie wystudzić 3 minuty w blaszce, następnie odpiąć obręcz
i dalej studzić.
Po całkowitym wystudzeniu, posypać cukrem
pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?