Świąteczny sernik jaglany

Sernik? Piernik? Makowiec? Każdego roku na Święta Bożego Narodzenia piekę jedno z powyższych ciast. W tym roku jednak pomyślałam, że zrobię coś innego, może sernik, który trochę smakuje jak piernik;)? Takie nasze 2w1. To moja druga próba i muszę powiedzieć, że naprawdę udana! Moja mama, której niczym w kuchni nie można już zaskoczyć, nie mogła się tego ciasta nachwalić, a to już coś ;)


Wbrew długiej liście, jest to bardzo proste w wykonaniu ciasto. Jeśli chcecie upiec je jutro, już dziś namoczcie daktyle. Przyprawa piernikowa nie jest tutaj konieczna, jeśli nie przepadacie za jej smakiem, proponuję całkowicie z niej zrezygnować, ciasto i tak wyjdzie bardzo aromatyczne. Możecie też do środka dodać rodzynki (u nas nikt w ciastach ich nie lubi) czy pokruszone włoskie orzechy.


Mam nadzieję, że ta wersja przypadnie i Wam do gustu. Pozdrawiam czekoladowo!


sernik jaglany, ptysiu mietowy


sernik jaglany, ptysiu mietowy


sernik jaglany, ptysiu mietowy

sernik jaglany, ptysiu mietowy

Składniki:

MASA SERNIKOWA:

*     1,5 szklanki kaszy jaglanej
*     250 g suszonych daktyli
*     3 banany
*     2 pomarańcze
*     150 g kakao
*     ok. 5,5 szklanek mleka (1 szklanka do zalania daktyli + 4 szklanki do gotowania kaszy jaglanej + ½ szklanki do masy)
*     7 łyżek miodu lub syropu klonowego
*     1 gorzka czekolada (rozpuszczona w kąpieli wodnej)

OPCJONALNIE:

*     2 łyżeczki przyprawy do piernika (przepis TUTAJ)
*     posiekane drobno orzechy włoskie lub pecan
*     skórka otarta z 2 pomarańczy


SPÓD CIASTECZKOWY:

*     200 g owsianych ciasteczek (lub jakichkolwiek innych)
*     3 łyżki oleju kokosowego/ rozpuszczonego masła
*     ok. 3 łyżek mleka
*     ok. 3 łyżek kakao

Do dzieła:

Daktyle zalewamy 1 szklanką mleka i odstawiamy do lodówki na 12h.

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy do klarowości wody lub prażymy na suchej patelni i potem przelewamy wrzątkiem. Zalewamy 4 szklankami mleka, dodajemy 3 łyżki miodu lub syropu klonowego. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu wchłonięcia mleka przez kaszę.

Ciasteczka miksujemy na piasek, dodajemy resztę składnikow i mieszamy. Masa powinna mieć konzystencję mokrego piasku. Masa ciasteczkową wykładamy dno tortownicy. Pamietajcie o wyłożeniu jej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy na kilka minut do lodówki.

Z obu pomarańczy wyciskamy sok i miksujemy z daktylami namoczonomi przez noc lub przynajmniej kilka godzin w mleku. Masa daktylowa powinna mieć konzystencję gładkiej pasty.

Kaszę miksujemy na gładką masę, dodajemy pastę z daktyli, banany i ok. 1/2 szklanki mleka. 

Dodajemy kakao i miód/syrop klonowy, miksujemy. Warto sprawdzić czy masa jest dość słodka i dodać jeśli trzeba miodu lub syropu klonowego. Jeśli dodajemy przyprawę piernikową, orzechy czy skórkę z pomarańczy, to robimy to teraz. Mieszamy łyżką lub szpatułką.

Masę wkładamy na spód z ciastek.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Ciasto przykrywamy na 70 minut folią aluminiową, po tym czasie zdejmujemy i pieczemy przez następne 20  minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy 4 łyżki mleka i mieszamy. Wystudzone ciasto polewamy naszą czekoladową polewą. Można udekorować plasterkami lekko skarmelizowanej lub świeżej pomarańczy. 


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com