Zupa grzybowa pod ciastem francuskim

Zupa grzybowa pod przykryciem z ciasta francuskiego. Taka zwyczajna, a jednak pięknie prezentuje się na uroczystym Wigilijnym stole.


W zasadzie patent "pokrywki" z francuskiego ciasta można przemycić do podania wielu dań. Mi ten pomysł spodobał się na tyle, że postanowiłam moją grzybową zupę właśnie w taki sposób podać na stół wigilijny.


Jeśli macie ochotę skorzystać z mojego przepisu na zupę, zapraszam na wpis poniżej.


Cała procedura jest prosta, ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach: zupa musi być zimna, ciasto musi być na tyle duże by można je było założyć na brzegi miski, wcześniej posmarowane jajkiem. 


W razie wątpliwości pytajcie;) Smacznego!



zupa grzybowa, ptysiu mietowy


zupa grzybowa, ptysiu mietowy

zupa grzybowa, ptysiu mietowy


Składniki:

*      300 g pieczarek
*      100 g suszonych grzybów
*      30 g pora
*      1 średnia marchewka
*      sól i świeżo zmielony pieprz
*      ciasto francuskie
*      1 jajko (roztrzepane)

Do dzieła:

Grzyby zalać wodą i moczyć przez około 1h. Pieczarki oczyścić, przepłukać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka.

Por pokroić drobno i lekko zblanszować na maśle. Dołożyć do pieczarek.

Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki lub na cienkie długie plasterki nożem/obieraczką julienne. Przełożyć do reszty warzyw.

Suszone grzyby pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do zupy. Wodę z grzybów także wlać do garnka. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut).

Odstawić z ognia, posypać świeżą natką pietruszki i dobrze wystudzić.

Zupę przelać do żaroodpornych misek i dobrze schłodzić przed przykryciem ciastem francuskim. UWAGA: średnica ciasta musi być około 1 cm większa niż średnica miski, a zupa dobrze schłodzona- w przeciwnym wypadku ciasto wpadnie do środka. Brzegi misek należy też posmarować roztrzepanym jajkiem.

Zupę z ciastem wstawić do nagrzanego  do 200 stopni C piekarnika i piec około 15 minut ( do zarumienienia się ciasta).


Smacznego!


zupa grzybowa, ptysiu mietowy

zupa grzybowa, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com