Zupa grzybowa pod ciastem francuskim
Zupa grzybowa pod przykryciem z ciasta francuskiego. Taka zwyczajna, a jednak pięknie prezentuje się na uroczystym Wigilijnym stole.
W zasadzie patent "pokrywki" z francuskiego ciasta można przemycić do podania wielu dań. Mi ten pomysł spodobał się na tyle, że postanowiłam moją grzybową zupę właśnie w taki sposób podać na stół wigilijny.
Jeśli macie ochotę skorzystać z mojego przepisu na zupę, zapraszam na wpis poniżej.
Cała procedura jest prosta, ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach: zupa musi być zimna, ciasto musi być na tyle duże by można je było założyć na brzegi miski, wcześniej posmarowane jajkiem.
W razie wątpliwości pytajcie;) Smacznego!
Składniki:
* 300 g pieczarek
* 100 g suszonych grzybów
* 30 g pora
* 1 średnia marchewka
* sól i świeżo zmielony pieprz
* ciasto francuskie
* 1 jajko (roztrzepane)
Do dzieła:
Grzyby zalać wodą i moczyć przez około 1h.
Pieczarki oczyścić, przepłukać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle.
Przełożyć do garnka.
Por pokroić drobno i lekko zblanszować na
maśle. Dołożyć do pieczarek.
Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki lub na
cienkie długie plasterki nożem/obieraczką julienne. Przełożyć do reszty warzyw.
Suszone grzyby pokroić na mniejsze kawałki i
przełożyć do zupy. Wodę z grzybów także wlać do garnka. Przyprawić solą i
świeżo zmielonym pieprzem.
Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw
(około 20 minut).
Odstawić z ognia, posypać świeżą natką
pietruszki i dobrze wystudzić.
Zupę przelać do żaroodpornych misek i dobrze
schłodzić przed przykryciem ciastem francuskim. UWAGA: średnica ciasta musi być
około 1 cm większa niż średnica miski, a zupa dobrze schłodzona- w przeciwnym
wypadku ciasto wpadnie do środka. Brzegi misek należy też posmarować
roztrzepanym jajkiem.
Zupę z ciastem wstawić do nagrzanego
do 200 stopni C piekarnika i piec około 15 minut ( do zarumienienia się
ciasta).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?