Chleb żytni

Ostatnio było kilka słów o muzyce, więc dziś będzie słów kilka o filmie. Gala Oskarowa była całkiem niedawno, więc temat świeży jak ciepły bochenek chleba…ale o chlebie dopiero za chwilę;)


Za samą polityką oskarową nie przepadam...tegoroczne przyznanie statuetki Leonardo do Caprio potwierdza tylko moją teorię. Na nagrodę zdecydowanie zasłużył, ale powinien już ja dostać znacznie wcześniej. Mam też wrażenie, że gdyby już ją miał, tegoroczna trafiłaby do Eddiego Redmayne’a za Dziewczynę z portretu. Jest trochę niespodzianek i pomyłek oscarowych, ale chyba największą to nagroda za piosenkę ze Spectre! Litości….to było więcej niż żenujące!


Bardzo miłym zaskoczeniem było wyróżnienie dla Spotlight, takich filmów zwykle się nie nagradza, a tu miła niespodzianka;) I dobrze! No i nagroda dla Alici Vikander za Dziewczynę z portretu…czy za właściwy film? Nie do końca jestem przekonana, bo w Ex Machina grała absolutnie genialnie...statuetkę jednak ma, a to najważniejsze!


Podsumowując…wyszło jak zwykle…całkiem poprawnie politycznie;) Ale żeby nie narzekać za dużo, dobrze, że filmy są, że wciąż je kręcą i że co roku można kilka naprawdę dobrych pozycji znaleźć. 


No ale wracając do ciepłego jak temat oscarowy, chleba...przepis na żytni sycący chleb z ziarnami słonecznika poniżej. Smacznego!


chleb, zyto, ptysiu mietowy


Chleb, ptysiu mietowy


Składniki: (2 bochenki)

*      400 g żyta
*      200 g mąki żytniej razowej
*      300 mln mleka
*      150 mln wody
*      40 g drożdży
*      5 łyżek oliwy
*      1 łyżeczka brązowego cukru
*      2 łyżeczki cukru
*      100 g mixu ziaren (słonecznik, siemię lniane, itd.)
*      białko jajka do posmarowania chleba + mak (opcjonalnie)

Do dzieła:

Metoda klasyczna:

Z drożdży zrobić rozczyn, pamiętajcie żeby składniki na rozczyn odjąć od listy składników na chleb.

Następnie dodać zmielone żyto, mąkę, sól, olej i mix ziaren, wyrobić ciasto na jednolitą plastyczną masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut).

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40- 50 minut. Po upieczeniu pozostawić około 10 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Thermomix:

Ziarna żyta zmielić na mąkę: 1 minuta/obroty 10. Zmieloną mąkę przełożyć do innego naczynia. Do naczynia mieszającego wlać wodę, mleko, dodać świeże drożdże i łyżeczkę cukru. Podgrzać: czas 3 minuty/50 stopni C/ obroty2.

Dodać zmielone żyto, mąkę żytnią, sól, olej i ziarna, wyrobić: czas 3 minuty/Interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem formy i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość- około 40 minut).

Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40- 50 minut. Po upieczeniu pozostawić około 10 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!


Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com