Odwrócone ciasto z krwistą pomarańczą

Pociągi, samoloty...odjazdy i powroty! Cały nasz kontakt z bliskimi zależy właśnie od transportu. Tak telefony, e-maile i cała ta "komunikacja" XXI wieku co niezmiernie pomocne, ale ...no właśnie ALE my chcemy dotknąć, spojrzeć w oczy, przytulić i rozmawiać też gestami! Pośmiać się z tych samych sytuacji, wskazać coś palcem, a nie przesłać zdjęcie, otulić kocem, zaparzyć kawę i szepnąć "dobranoc".

Wyjechaliśmy z kraju by coś zyskać, ale z perspektywy czasu coraz cześciej dochodzę do wniosku, że zdecydowanie więcej przy tej decyzji straciliśmy. Mocno naprężone liny przyjaźni dziś są już tak poluzowane, że ciężko znaleźć nie tylko początek czy koniec, ale nie wiadomo już jak i gdzie by je zaczepić, by znowu dobrze trzymały.

Nie odkrywam tu żadnej Ameryki. O kontakty międzyludzkie trzeba dbać i mimo wszystkich tych technologicznych udogodnień, jest nam coraz ciężej je utrzymać.

Tym bardziej właśnie cieszę się ze spotkań przy wspólnym stole...tu nie ma elektroniki…telefonów, komputerów czy nawet radia. Skupiamy się na sobie i to jest piękne. Nie musimy nawet za dużo mówić, wspólne mlaskanie i zbieranie okruszków jest całkiem przyjemne ;)



ciasto, ptysiu mietowy



ciasto, ptysiu mietowy


Składniki:

*      3 kubki mąki pszennej
*      2 kubki cukru
*      1 kubek jogurtu naturalnego
*      1 kubek oleju
*      3 jajka
*      3 łyżeczki proszku do pieczenia
*      4 pomarańcze
*      około 2 łyżek brązowego cukru


Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz pomarańczy) mieszamy do całkowitego połączenia.

Pomarańcze obieramy, usuwamy pestki i kroimy na plasterki. Dużą prostokątną blaszke wykladamy papierem do pieczenia.  Obsypujemy brązowym cukrem i układamy plaseterki pomarańczy. Na to wylewamy masę, wyrównujemy.

Pieczemy w okolo 45-50 min w temperaturze 175 C (bądź do suchego patyczka).

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasto, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com