Tradycyjna chałka z nutellą

"Wszystkie jesteśmy przepełnione tęsknotą za dzikością. Nie ma na nią żadnego kulturowego antidotum. Nauczono nas wstydzić się takich pragnień. Zapuszczałyśmy długie włosy, by zasłonić nimi swoje uczucia. Ale cień Dzikiej Kobiety wciąż za nami podąża, dniem i nocą. Nieważne, gdzie jesteśmy, ten cień ma nieodmiennie cztery łapy"....to cytat z jednej z najpiękniejszych książek o kobiecości. 


Książkę Clarissy Pinkoli Estés- Biegnąca z wilkami..poleciła mi kilka lat temu moja przyjaciółka, jedna z najważniejszych kobiet w moim życiu. Dziś więc i ja polecam tą pozycję, polecam każdej kobiecie. To piękna opowieść dla nas i o nas. Dlatego właśnie dziś, w Dniu Kobiet, proponuję zrobić sobie samej prezent i jeśli nie kupić to przynajmniej wypożyczyć. Możliwe, że po kilku stronach będziecie odkładać ją na półkę, ta książka nie jest łatwa, nie czyta się jej jednym tchem, ale zdecydowanie warto dać jej szansę.


Na końcu lektury pozostanie tylko (a może aż) odpowiedzieć sobie na pytanie: ile we mnie jest z dzikiej kobiety?


Zanim udacie się po książkę proponuję zagnieść ciasto na chałkę i odstawić do wyrośnięcia….:)


Udanego Dnia Kobiety!



chałka, ptysiu mietowy, dzien kobiet

chałka, dzien kobiet, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 jajka + 1 żółtko (białko zostawiamy do wysmarowania)
*      100 g niesolonego masła
*      150 mln mleka
*      50 g brązowego cukru
*      1 laska wanilii
*      50 g drożdży
*      500 g mąki pszennej
*      1 łyżeczka soli
*      6-7 łyżek nutelli (opcjonalnie)

Do dzieła:

Jajka, mleko, masło, cukier i ziarenka z laski wanilli podgrzać w garnku (lub Thermomixie), ale nie gotować. Po rozpuszczeniu sie wszystkich składników rozkruszyć drożdże. Lekko wymieszać.

Dodać make i energicznie wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Odstawić do wyrośnięcia (najlepiej przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce).

Po podwojeniu objętości, wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i lekko rozwałkować. Posmarować nutellą (nie musi to być zrobione idealnie, bo ciasto i tak będziemy składać).

Zawinąć w roladę, następnię poskręcać, lub zawinąc w warkocz. Technika tu nie jest ważna, istotne jest by nutella wciąż była w środku ciasta. U mnie jest to wieniec, ale może też to być tradycyjna chałka (warkocz).

Odstawić do ponownego  wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie posmarować białkiem (można też posypać kruszonką).


Wstawić do nagrzengo do 180 stopni C piekarnika, piec przec 25 minut. Smacznego!


chałka, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com