Tradycyjny żurek

Jest godzina 20:57, siedzę w ciszy po całym, całkiem udanym i głośnym dniu. Z dziećmi na spokojną ciszę można tylko liczyć wieczorami, bo nawet jeśli zdarzy się w ciągu dnia to raczej nie wróży nic dobrego. To w ciszy rodzą się "najzabawniejsze" pomysły, ciche otwieranie szafek, wysypywanie płatków kukurydzianych i powolne, pieczołowite ich zgniatanie na podłodze.  Taaaak cisza ta prawdziwa, wyłączająca niepokój zdarza się nam, rodzicom tylko wtedy kiedy nasze dzieci naprawdę już śpią.


Lubię te moje wieczory, te moje chwile, te moje pięć minut, kiedy nic nie gra, nic nie brzęczy...tylko dźwięk klawiatury i stuki puki palców o blat stołu pomiędzy jedną myślą, a drugą;)


Czas Wielkanocy już się zbliża, a z nim wariacje z żurkiem w tle. Ja mój zrobiłam trochę wcześniej tylko po to, by podzielić się tym smakiem ze znajomymi z pracy. Dość ryzykowne, gdy podaje się ją Amerykaninowi czy Włoszce, ale udało się...smakowało:) zachęcam dzieleniem się naszymi polskimi smakami. Ciepło pozdrawiam!


zupa. żurek, ptysiu mietowy


zupa. żurek, ptysiu mietowy


Składniki:

*      500 g białej kiełbasy
*      100 g wędzonego boczku
*      2 duże ziemniaki
*      jajka ugotowane na twardo
*      2 ząbki czosnku
*      3 suszone grzybki
*      1 korzeń pietruszki
*      1 biała część pora
*      1 marchewka
*      3 ziarenka ziela angielskiego
*      2 liście laurowe
*      sól i świeżo zmielony pieprz
*      1 łyżeczka majeranku
*      zakwas na żurek***

Do dzieła:

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (oprócz ziemniaków) zalewamy wodą, przyprawiamy. Dodajemy namoczone grzyby i gotujemy przez około 15 minut, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.

W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w talarki kiełbasę

Gotujemy też na twardo jajka.

Do gotującej się zupy dodajemy kiełbasę, boczek i roztarty czosnek. Dodajemy zakwas na żurek. Całość gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy majeranek. Można także na sam koniec zabielić śmietaną.


Jajka układamy na talerzu i zalewamy żurkiem. Smacznego!

***
zakwas na żurek można zrobić samemu (przynajmniej 3 dni przed wykorzystaniem)

Składniki:

*      5 łyżek mąki żytniej (typu 2000)
*      500-600 mln wody
*      3 ząbki czosnku
*      3 liście laurowe
*      5 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Słoik należy dobrze wyparzyć i poczekać do wysuszenia. Wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą (można przymocować gumką) i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni.


Zakwas codziennie mieszamy. Kiedy zaczyna pachnieć kwasowo to znak, że jest dobry. Wykorzystujemy od razu lub przelewamy do wyparzonej butelki i wstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. Chętnie wyprobuje ten przepis . Proszę jednak o parade. Czy Zakwas kupuje sie w sklepie? A moze robi samemu? Duzo go potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey zakwas mozna oczywiscie kupic, ale takze zrobic samemu..już dodaję do przepisu;) Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com