Chruściki lane... najlepsze w niedziele rozśpiewane

Cześć i czołem w niedzielę.. tak sobie siedzę w cichym mieszkaniu. Rozkoszuję się miarowym stukotem o klawiaturę. Co jakiś czas wyskakuję informacja o słabej baterii w myszy. Eeeetam, sobie myślę.. jeszcze wytrzyma, jeszcze kilka słów i zostawię ja też w spokoju, niech odpocznie.


Karnawał w pełni (chyba), a ja dziś zupełnie spontanicznie postanowiłam nie tylko zabrać dziewczynki na rozśpiewaną bajkę w kinie, ale także upiec chruściki… nie byle jakie, bo takie naprawdę błyskawiczne, których się nie wałkuje, nie kroi i nie zaplata, tylko zwyczajnie leje na rozgrzany tłuszcz.


Wychodzą z tego takie esy floresy. Urokliwe, sympatyczne słodkie rarytasy. Przepis banalnie prosty, przekazywany z pokolenia na pokolenie, każdej zapracowanej mamie się spodoba. Można do tego podśpiewywać coś pod nosem... polecam;) 



chrusciki, ptysiu mietowy






chrusciki, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 jajka
*      100 g mąki pszennej
*      150 g mleka
*      1 opakowanie cukru waniliowego
*      25g rumu lub wódki (ważne by to był mocny alkohol)
*      200 g oleju słonecznikowego (do smażenia chruścików)

Do dzieła:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

W garnku rozgrzać olej, sprawdzić czy jest dobrze nagrzany (np. wrzucić skórkę od chleba).

Ciasto można wlewać na rozgrzany tłuszcz przez lejek lub po prostu plastikową torebkę (zrobić małe nacięcie w rogu). Wlewać na olej starając się formować gniazdka. Usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Rozkładać na papierowym ręczniku łyżką cedzakową. Tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com