Międzynarodowa wymiana, czyli pachnąca goździkami i pomarańczą wieprzowina do odrywania
Wiosną zawsze jestem bardziej otwarta, potrafię zatrzymać się nad małym drobiazgiem i zamyślić, zadumać, zanurzyć we wspomnienia lub zwyczajnie docenić to co tu i teraz. Tylko to się liczy! Zwyczajność dnia powszedniego też może być piękna.
Jetem wdzięczna losowi za możliwość poznania tylu niepowtarzalnych ludzi w Irlandii. Nie wiem czy gdziekolwiek indziej miałabym okazję poznać tyle narodowości, z wieloma z nich się zaprzyjaźnić… wpuścić do swojej kuchni …i do serca. Uczymy się siebie nawzajem, wymieniamy nie tylko poglądami, ale także przepisami. Czasem ta wymiana trwa trochę...
O ten, na aromatyczną wieprzowinę do odrywania ‚suszyłam głowę Robertowi przy każdej okazji spotkania. W końcu … nieoczekiwanie, któregoś dnia mój mąż, przyniósł list (zapieczętowany czerwonym woskiem), a w nim kartka i przepis (cyt: recipe Świnko). Ubawiliśmy się po pachy z całego przekazu…starał się wrzucać polskie odpowiedniki niektórych wyrazów, rysunki jak zawijać mięso w przyprawy i w końcu sugestia na dwa piwa do marynaty… dopiero na końcu okazało się, że jedno trzeba przy całej procedurze przygotowywania mięsa, wypić! Przepis naprawę cudowny, mięso z nutką pomarańczy, goździków i słodkiego miodu, przypadnie i Wam do gustu!
Składniki:
karkówka (ok. 1-1,5 kg)
marynata:
2 goździki
1 łyżeczka czerwonej papryki
2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
5 liści laurowych
5 liści limonki
warzywne dodatki:
1 cebula
2 średniej wielkości marchewki
4 ząbki czosnku
pozostałe dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pomarańcza (sok i starta skórka)
1 cytryna (sok i starta skórka)
1 limonka (sok i starta skórka)
2 łyżki miodu
1 piwo
Do dzieła:
Karkówkę nakroić tworząc kratkę, im więcej w niej tłuszczu tym lepiej. Mięso można także przekroić tworząc tzw. roladę, wtedy lepiej się nam zamarynuje (powinno być dość płaskie). Wszytskie przyprawy (oprócz liści limonki i laurowych) zmiażdżyć w moździerzu. Czosnek przepuścić przez praskę. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, limonki i cytryny, a następnie wycisnąć z nich sok. Sok odstaw.
Wetrzyj wszystkie przyprawy, skórki z owoców i czosnek w mięso. Zrób to samo z koncentratem pomidorowym i miodem. Zwiń mięso w roladę i włóż do naczynia żaroodpornego.
Cebulę i marchewkę pokrój na większe kawałki (4-5 cm). Mięso zalej sokiem wyciśniętym z owoców i piwem, wrzuć liście laurowe i liście limonki.
Naczynie przykryj folią lub pokrywką, piecz w temperaturze 130 stopni C przez około 6h. Po tym czasie mięso będzie można poszarpać w wióry. Polecam zajadać ze świeża kolba kukurydzy lub sałatką. Idealnie nadaje się też do spieczonej bułki, z dodatkiem warzyw. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?