Międzynarodowa wymiana, czyli pachnąca goździkami i pomarańczą wieprzowina do odrywania

Wiosną zawsze jestem bardziej otwarta, potrafię zatrzymać się nad małym drobiazgiem i zamyślić, zadumać, zanurzyć we wspomnienia lub zwyczajnie docenić to co tu i teraz. Tylko to się liczy! Zwyczajność dnia powszedniego też może być piękna. 

Jetem wdzięczna losowi za możliwość poznania tylu niepowtarzalnych ludzi w Irlandii. Nie wiem czy gdziekolwiek indziej miałabym okazję poznać tyle narodowości, z wieloma z nich się zaprzyjaźnić… wpuścić do swojej kuchni …i do serca. Uczymy się siebie nawzajem, wymieniamy nie tylko poglądami, ale także przepisami. Czasem ta wymiana trwa trochę...

wieprzowina, ptysiu mietowy


O ten, na aromatyczną wieprzowinę do odrywania ‚suszyłam głowę Robertowi przy każdej okazji spotkania. W końcu … nieoczekiwanie, któregoś dnia mój mąż, przyniósł list (zapieczętowany czerwonym woskiem), a w nim kartka i przepis (cyt: recipe Świnko). Ubawiliśmy się po pachy z całego przekazu…starał się wrzucać polskie odpowiedniki niektórych wyrazów, rysunki jak zawijać mięso w przyprawy i w końcu sugestia na dwa piwa do marynaty… dopiero na końcu okazało się, że jedno trzeba przy całej procedurze przygotowywania mięsa, wypić! Przepis naprawę cudowny, mięso z nutką pomarańczy, goździków i słodkiego miodu, przypadnie i Wam do gustu!


wieprzowina, ptysiu mietowy


Składniki:

karkówka (ok. 1-1,5 kg)

marynata:
2 goździki
1 łyżeczka czerwonej papryki
2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
5 liści laurowych
5 liści limonki

warzywne dodatki:
1 cebula
2 średniej wielkości marchewki
4 ząbki czosnku

pozostałe dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pomarańcza (sok i starta skórka)
1 cytryna (sok i starta skórka)
1 limonka (sok i starta skórka)
2 łyżki miodu
1 piwo

Do dzieła:

Karkówkę nakroić tworząc kratkę, im więcej w niej tłuszczu tym lepiej. Mięso można także przekroić tworząc tzw. roladę, wtedy lepiej się nam zamarynuje (powinno być dość płaskie). Wszytskie przyprawy (oprócz liści limonki i laurowych) zmiażdżyć w moździerzu. Czosnek przepuścić przez praskę. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, limonki i cytryny, a następnie wycisnąć z nich sok. Sok odstaw. 

Wetrzyj wszystkie przyprawy, skórki z owoców i czosnek w mięso. Zrób to samo z koncentratem pomidorowym i miodem. Zwiń mięso w roladę i włóż do naczynia żaroodpornego. 

Cebulę i marchewkę pokrój na większe kawałki (4-5 cm). Mięso zalej sokiem wyciśniętym z owoców i piwem, wrzuć liście laurowe i liście limonki. 


Naczynie przykryj folią lub pokrywką, piecz w temperaturze 130 stopni C przez około 6h. Po tym czasie mięso będzie można poszarpać w wióry. Polecam zajadać ze świeża kolba kukurydzy lub sałatką. Idealnie nadaje się też do spieczonej bułki, z dodatkiem warzyw. Smacznego!


wieprzowina, ptysiu mietowy


Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com