Schrup mnie z ochotą...czyli mocno czekoladowe ciasteczka w kilka minut
Gra we mnie mnóstwo muzyki ostatnio… dźwięki różne, melodie, brak słów. Tylko nuty, a mówią tak wiele. Och jak by się chciało umieć wygrać je na jakimś instrumencie. Wziąć tak gitarę elektryczną i powściekać się na świat i siebie krzycząc tylko struną. Albo wygrać piękne harmonijne opowieści na flecie lub skrzypcach. Zazdroszczę takich talentów… zazdroszczę w błogim porozumieniu z tym co mam, z czym się urodziłam i nauczyłam. Zazdroszczę kibicując prawdziwym talentom. Brawo!
Zamiast muzycznie, wyzwalam swoje emocje siekając, krojąc, ubijając, tańcząc przy tym swobodnie i podśpiewując coś pod nosem… dla siebie i do tego, co gotuję.
Najlepiej przecież smakuje takie wypieszczone do każdego milimetra ciasto drożdżowe lub ciasteczko. Kiedy niepostrzeżenie, z przyzwyczajenia bardziej niż z ochoty oblizujesz palec i pojawia się uśmiech zadowolenia… chcesz więcej i gdyby nie rozsądek wylizałabyś cała miskę! Tak jest z tymi ciasteczkami, o mały włos nie miałabym czego wstawiać do piekarnika;)
Składniki:
100 g niesolonego masła
¾ szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 szklanki mąki
½ szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
50 g połamanej na małe kawałki gorzkiej czekolady
kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie)
szczypta soli
Do dzieła:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj jajko, aromat rumowy, ubij wszystko razem. Dodaj mąkę, kakao, sodę, sól, masło orzechowe. Wszystko dobrze wymieszaj. Na sam koniec dodaj połamaną na małe kawałeczki czekoladę.
Formuj wielkości orzecha włoskiego kulki, które następnie delikatnie ‘rozgnieć’ dłonią na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz około 8 minut, studź na kratce. Powinny być lekko wilgotne w środku.
Smacznego!
Ja bardzo lubię chrupać takie ciasteczka i jestem zdania, że jak najbardziej cała moja rodzina również. Dlatego gdy mam tylko czas to z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ robię na szybko coś słodkiego i najpewniej czekoladowego.
OdpowiedzUsuń