Słoneczna jak z Toskanii tarta z kurkumą i młodą cukinią

Słońca mi już trzeba jak niczego innego. Dobrego ogrzania skóry i moich wyblakłych już piegów. Rzucam się na każdy promień w nadziei, że to dopiero początek. Zanim jednak skóra dobrze się rozgrzeje, gołębio-niebieskie chmury przepędzają dzielnie walczący okrągły ogrom szczęścia. Trzeba chwytać ile nam dane, brać, łapać i chować po kieszeniach…. Taaa! Żeby to tylko było możliwe prawda?

tarta, obiad, ptysiu mietowy



tarta, obiad, ptysiu mietowy


Takie chomikowanie słonecznej radości na zapas, a potem zamykanie ich w słoiki i dzielenie się nimi z innymi. Rozdawanie słońca, radości i dobrze nakręconej energii. Zamiast jednak słońca, mogę nałapać pełne po brzegi słoje deszczu, ale dzielić się deszczem to jak dzielić się smutkiem. Żadna frajda z dzielenia się tym co smutne i szare.


ptysiu mietowy

 Zamiast tego podzielę się z Wami słonecznie żółtą tartą z jędrnymi, młodymi cukiniami. Może zaklęcie podziała i przyjdzie do nas słońce?


Składniki:

Spód:

200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego
1 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka kurkumy

Wypełnienie:

1 zielony kabaczek/cukinia
1 żółty kabaczek/cukinia
kilka szparagów
3 jajka
5 łyżek pełnotłustego mleka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 mała cebulka lub biała część pora
1 łyżka oliwy

Sos czosnkowy:

1 ząbek czosnku
2-3 łyżki pełnotłustego mleka lub śmietany
zioła prowansalskie
5 łyżek majonezu

Do dzieła:

Na początek przygotujemy spód na tartę. Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Wszystko rozetrzeć palcami, następnie szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo wodę i kurkumę. Z tak powstałej masy uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik należy nagrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem.

Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w plastry cukinię i lekko podsmażyć- około 2 minut. Na spód ciasta wyłożyć podsmażone warzywa. Jajka lekko roztrzepać widelcem, dolać mleko, przyprawić solą i pieprzem. Masą jajeczną zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez okuło 15 minut, następnie dodać połamane na mniejsze kawałki szparagi. Piec przez następne 5 minut.


W tym czasie przygotować sos czosnkowy. Podawać tuż po upieczeniu. Smacznego!

tarta, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com