Ciasto ze śliwkami
Owoce i to takie prosto z ogrodu mogłabym jeść przez całe lato w ilościach niebotycznych. Uwielbiam takie domowe placki ukręcona w kilka minut i w niewiele dłuższym czasie upieczone.
To ciasto robi się w ekspresowym tempie, bo tak naprawdę komu chce się odpalać piekarnik na dłużej niż pół godziny?
Składniki wystarczy szybko ze sobą połączyć i wstawić do piekarnika. W tym czasie możemy spokojnie wziąć np. szybki prysznic na ochłodę po upalnym, skwarnym dniu;)
Składniki:
* 300 g mąki krupczatki
* 200 g masła
100 g cukru
* 4 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 300 g owoców sezonowych (u nas śliwki)
Do dzieła:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszać lub zagnieść wszystkie składniki z listy.
Wyłożyć do tortownicy ( średnica max 25cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut.
Smacznego!
Ale pięknie wygląda :) Właśnie jutro będę piec ciasto ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis. pozdrawiam
UsuńWolę dać truskawki :/
OdpowiedzUsuńPewnie, z truskawkami też będzie smacznie, ale trzeba na nie poczekać do lata:( Pozdrawiam
Usuń