Delikatne placuszki migdałowe

Jako mała dziewczynka uwielbiałam naleśniki. Wystarczył cukier puder, czasami sezonowe owoce i byłam przeszczęśliwa. Dziś sama będąc mamą, staram się znajdować alternatywę dla naszych zwykłych naleśników. Szukam szybszych i zdrowszych rozwiązań, bo i dostępność do różnych produktów jest bardzo zachęcająca do eksperymentowania.


Stąd np. placuszki bananowe (przepis TUTAJ) czy twarogowe (przepis TUTAJ). Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ponownie zdrowszą wersję tak uwielbianych przez wszystkie dzieci placuszków.


Nie ma tu ani mąki ani cukru. Zamiast tego użyłam zmielonych na mąkę migdałów i dojrzałego banana. Dodatek mleka migdałowego lub kokosowego też jest smacznym urozmaiceniem. Placuszki są znowu delikatne i dość puszyste.


Nasza córka miała dużo frajdy z komponowania dodatków. Pokrojone na cienkie plasterki jabłko okazało się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowej roboty dżem truskawkowy z syropem klonowym i chia (przepis TUTAJ).


Miłe rozpoczęcie dnia gwarantowane ;)


placki migdalowe, ptysiu mietowy

placki migdalowe, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 jajka
*      120 mln mleka (najlepiej migdałowego lub kokosowego)
*      1 i ½ szklanki mielonych migdałów
*      1 dojrzały banan
*      ½ łyżeczki sody oczyszczonej
*      1 łyżeczka rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego


Do dzieła:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (około 1 minuty). Odstawić masę na kilka minut.

Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu na rumiany kolor.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com