Delikatne placuszki migdałowe
Jako mała dziewczynka uwielbiałam naleśniki. Wystarczył cukier puder, czasami sezonowe owoce i byłam przeszczęśliwa. Dziś sama będąc mamą, staram się znajdować alternatywę dla naszych zwykłych naleśników. Szukam szybszych i zdrowszych rozwiązań, bo i dostępność do różnych produktów jest bardzo zachęcająca do eksperymentowania.
Stąd np. placuszki bananowe (przepis TUTAJ) czy twarogowe (przepis TUTAJ). Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ponownie zdrowszą wersję tak uwielbianych przez wszystkie dzieci placuszków.
Nie ma tu ani mąki ani cukru. Zamiast tego użyłam zmielonych na mąkę migdałów i dojrzałego banana. Dodatek mleka migdałowego lub kokosowego też jest smacznym urozmaiceniem. Placuszki są znowu delikatne i dość puszyste.
Nasza córka miała dużo frajdy z komponowania dodatków. Pokrojone na cienkie plasterki jabłko okazało się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowej roboty dżem truskawkowy z syropem klonowym i chia (przepis TUTAJ).
Miłe rozpoczęcie dnia gwarantowane ;)
Składniki:
*
2 jajka
*
120 mln mleka (najlepiej
migdałowego lub kokosowego)
*
1 i ½ szklanki mielonych migdałów
*
1 dojrzały banan
*
½ łyżeczki sody oczyszczonej
*
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
lub oleju kokosowego
Do
dzieła:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (około
1 minuty). Odstawić masę na kilka minut.
Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu na
rumiany kolor.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?