Domowa pizza na spodzie z batatów
Do tej pizzy przymierzałam się już jakiś czas. Wszyscy za pizzą, szczególnie domowej roboty, przepadamy, ale zamiast drożdżowego ciasta, ciasto z batatów? Hm nie byłam pewna czy to zagra, ale chciałam spróbować. Szczególnie, że przed wspólnym wyjazdem na wakacje miło byłoby zostawić pustą lodówkę;)
Podpieczony spód z batatów był pyszniejszy niż myślałam. Dodatek dipu z awokado i limonki też okazał się strzałem w dziesiątkę, bo każdy mógł sobie w nim zanurzać kawałki pizzy. To było naprawdę pyszne.
W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić zwykłe jajko, jajkiem chia. Jeśli chcecie wersję bezglutenową, zamieńcie mąkę pszenną mąką jakąkolwiek bezglutenową mąką.
Polecam z dużym przekonaniem!
Składniki:
* 2 duże słodkie ziemniaki/bataty (ok. 1i 1/2 szklanki puree po
ugotowaniu)
* 1 łyżka chia + 3 łyżki wody lub 1 jajko
* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka oliwy
1 łyżka suszonego oregano
* 1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka czosnku w proszku
* 1/2 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczka chilli lub ostrej papryki
Do dzieła:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wystudzić i zmiksować na jednolitą masę.
Chia rozrobić z wodą i odstawić na bok. To zastąpi nam jajko ale śmiało też możecie z tego zrezygnować i dodać jajko.
Do ziemniaczanego puree dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać chia lub jajko i połączyć z resztą składników.
Masę wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć masę łyżką lub szpatułką, najlepiej okrężnymi ruchami w okrąg lub (jak u nas) prostokąt. Wysokość masy powinna mieć ok. 1cm.
Piec w 180 stopnia C przez około 25-35 minut (aż boki delikatnie się zarumienią).
Po około 20 minutach pieczenia wyłożyć na podpieczonym spód dodatki. U nas: cukinia pokrojona w cienkie paski, papryka, pomidorki koktajlowe, salami + świeża rukola tuż przed podaniem.
Podaliśmy z dipem: rozgniecione awokado + 1/2 limonki. Posypane drobno posiekaną papryczką chilli.
Smacznego!
O tak! Uwielbiam taką pizze :P
OdpowiedzUsuńJa też ją polubiłam:)
UsuńWygląda pysznie, ale jest tylko jeden problem - nie lubię batatów. Czy można w jakiś sposób ten spód zastąpić czymś innym? Byłoby to dla mnie dużo lepsze, wygodniejsze i na pewno smaczniejsze. Mąkę mam od https://basiazsercem.pl/ i nawet nie wiem, czy ta do pizzy nie będzie lepsza.
OdpowiedzUsuń