Domowa pizza na spodzie z batatów


Do tej pizzy przymierzałam się już jakiś czas. Wszyscy za pizzą, szczególnie domowej roboty, przepadamy, ale zamiast drożdżowego ciasta, ciasto z batatów? Hm nie byłam pewna czy to zagra, ale chciałam spróbować. Szczególnie, że przed wspólnym wyjazdem na wakacje miło byłoby zostawić pustą lodówkę;)


Podpieczony spód z batatów był pyszniejszy niż myślałam. Dodatek dipu z awokado i limonki też okazał się strzałem w dziesiątkę, bo każdy mógł sobie w nim zanurzać kawałki pizzy. To było naprawdę pyszne. 


W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić zwykłe jajko, jajkiem chia. Jeśli chcecie wersję bezglutenową, zamieńcie mąkę pszenną mąką jakąkolwiek bezglutenową mąką. 


Polecam z dużym przekonaniem!



Pizza bataty spód z batatow ptysiu miętowy dip awokado limonka pomidory rukola


Pizza bataty spód z batatow ptysiu miętowy dip awokado limonka pomidory rukola



Składniki: 



*      2 duże słodkie ziemniaki/bataty (ok. 1i 1/2 szklanki puree po ugotowaniu)

*      1 łyżka chia + 3 łyżki wody lub 1 jajko

*      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

*      1 łyżka oliwy
1 łyżka suszonego oregano

*      1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka czosnku w proszku

*      1/2 łyżeczka soli

*      1/2 łyżeczka chilli lub ostrej papryki




Do dzieła: 

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wystudzić i zmiksować na jednolitą masę. 

Chia rozrobić z wodą i odstawić na bok. To zastąpi nam jajko ale śmiało też możecie z tego zrezygnować i dodać jajko. 

Do ziemniaczanego puree dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać chia lub jajko i połączyć z resztą składników. 

Masę wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć masę  łyżką lub szpatułką, najlepiej okrężnymi ruchami w okrąg lub (jak u nas) prostokąt. Wysokość masy powinna mieć ok. 1cm. 
Piec w 180 stopnia C przez około 25-35 minut (aż boki delikatnie się zarumienią). 

Po około 20 minutach pieczenia wyłożyć na podpieczonym spód dodatki. U nas: cukinia pokrojona w cienkie paski, papryka, pomidorki koktajlowe, salami + świeża rukola tuż przed podaniem. 

Podaliśmy z dipem: rozgniecione awokado + 1/2 limonki. Posypane drobno posiekaną papryczką chilli. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, ale jest tylko jeden problem - nie lubię batatów. Czy można w jakiś sposób ten spód zastąpić czymś innym? Byłoby to dla mnie dużo lepsze, wygodniejsze i na pewno smaczniejsze. Mąkę mam od https://basiazsercem.pl/ i nawet nie wiem, czy ta do pizzy nie będzie lepsza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com