Fish and chips...czyli pomysł na obiad niedzielny #8

Wszyscy którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii bądź Irlandii powinni znać tą potrawę dobrze. Ten tradycyjny wyspiarski fast food można tutaj spotkać niemal  w każdym mieście. Często to miejsca z wieloletnia tradycją, przekazywane z ojca na syna, i takie właśnie najbardziej polecam odwiedzać.


Polecam również spróbować zrobić rybę w takim wydaniu samemu w domu, tym bardziej, że to nic skomplikowanego. Wystarczy kilka składników, pośród których najważniejsza jest oczywiście ryba. Większość białych ryb nadaje się do przygotowania w ten sposób. Ja natomiast szczególnie polecam filety z dorsza lub łupacza. W naszym przypadku rybę pokroiliśmy na mniejsze kawałki, ale śmiało można usmażyć cały filet. Jeśli chodzi o piwo to może być jakiekolwiek, ważne żeby było jasne.


Idealnie przyrządzona w ten sposób ryba powinna być delikatna w środku o bardzo chrupiącym cieście i takiej Wam życzę.


Pozdrawiam. Kuba


ryba w panierce, ptysiu mietowy



ryba w panierce, ptysiu mietowy


Składniki: (panierka na rybę)

*      ½ szklanki mąki pszennej
*      ½ szklanki mąki kukurydzianej
*      ½ łyżeczki sody oczyszczonej
*      jasne piwo
*      olej do smażenia

*      sól morska
*      sok z 1 cytryny (opcjonalnie limonki)
*      świeża pietruszka

Do dzieła:

Rybę dokładnie oczyszczamy z ości (u nas łupacz) i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy solą morską. Wyciskamy sok z cytryny, pietruszkę siekamy na drobno I mieszamy z sokiem z cytryny.

Kawałki ryby moczymy przez chwilę w cytrynowo-pietruszkowej “marynacie”.

Wszystkie składniki na panierkę dokładnie mieszamy i dolewamy piwo. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego (by nie spłynęło nam z ryby). Nie przejmujcie się grudkami w cieście, one nadadzą chrupkości panierce.

Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (oleju musi być dużo tak żeby rybę zamoczyć w nim przynajmniej do połowy). Kawałki ryby zanurzamy w cieście bezpośrednio przed smażeniem.


Smażymy do zarumienienia. Podajemy najlepiej z frytkami. Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda pysznie! Muszę wypróbować ten przepis tylko bez pietruszki bo jej nie cierpię :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, bez pietruszki też będzie pysznie. Daj znać czy Ci smakowało:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com