Fish and chips...czyli pomysł na obiad niedzielny #8
Wszyscy którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii bądź Irlandii powinni znać tą potrawę dobrze. Ten tradycyjny wyspiarski fast food można tutaj spotkać niemal w każdym mieście. Często to miejsca z wieloletnia tradycją, przekazywane z ojca na syna, i takie właśnie najbardziej polecam odwiedzać.
Polecam również spróbować zrobić rybę w takim wydaniu samemu w domu, tym bardziej, że to nic skomplikowanego. Wystarczy kilka składników, pośród których najważniejsza jest oczywiście ryba. Większość białych ryb nadaje się do przygotowania w ten sposób. Ja natomiast szczególnie polecam filety z dorsza lub łupacza. W naszym przypadku rybę pokroiliśmy na mniejsze kawałki, ale śmiało można usmażyć cały filet. Jeśli chodzi o piwo to może być jakiekolwiek, ważne żeby było jasne.
Idealnie przyrządzona w ten sposób ryba powinna być delikatna w środku o bardzo chrupiącym cieście i takiej Wam życzę.
Pozdrawiam. Kuba
Składniki: (panierka na rybę)
* ½ szklanki mąki pszennej
* ½ szklanki mąki kukurydzianej
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* jasne piwo
* olej do smażenia
* sól morska
* sok z 1 cytryny (opcjonalnie limonki)
* świeża pietruszka
Do dzieła:
Rybę dokładnie oczyszczamy z ości (u
nas łupacz) i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy solą morską. Wyciskamy sok z
cytryny, pietruszkę siekamy na drobno I mieszamy z sokiem z cytryny.
Kawałki ryby moczymy przez chwilę w
cytrynowo-pietruszkowej “marynacie”.
Wszystkie składniki na panierkę
dokładnie mieszamy i dolewamy piwo. Wszystko powinno mieć konsystencję
gęstego ciasta naleśnikowego (by nie spłynęło nam
z ryby). Nie przejmujcie się grudkami w cieście, one nadadzą chrupkości
panierce.
Rozgrzewamy olej na głębokiej
patelni (oleju musi być dużo tak żeby rybę zamoczyć w nim przynajmniej do
połowy). Kawałki ryby zanurzamy w cieście bezpośrednio przed smażeniem.
Smażymy do zarumienienia. Podajemy
najlepiej z frytkami. Smacznego!
Wygląda pysznie! Muszę wypróbować ten przepis tylko bez pietruszki bo jej nie cierpię :-(
OdpowiedzUsuńPewnie, bez pietruszki też będzie pysznie. Daj znać czy Ci smakowało:)
UsuńTaki klasyk zna chyba każdy, uwielbiam! Ja natomiast ostatnio postawiłam na zdrowe nawyki żywieniowe i na takie przyjemności pozwalam sobie raz na jakiś czas. Na co dzień fish and chips w moim wydaniu to https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ Muszę orzyznać, że dzieci uwielbiają i bardzo się z tego cieszę bo do tej pory nie przepadały za rybami.
OdpowiedzUsuń