Ketchup

Ketchup...czy jest ktoś kto, go nie lubi? Zapiekanka, pizza czy nawet kanapka smakuje z nim znacznie lepiej. Pod warunkiem, że jest to ketchup domowy. Będzie jeszcze lepszy jeśli użyjemy naszych ogródkowych warzyw.


 Nad tym ketchupem mogłabym ochować, achować itd. Jest naprawdę wyśmienity! Lekko słodki ale z ogniem. Jeśli nie lubicie pikantnego, proponuję dodać mniej ostrej papryki lub zupełnie z niej zrezygnować, choć nie będzie to już ten sam ketchup.


 Jak wszystko, co dobre, polecam z serca:)



ketchup sos pomidorowy ptysiu mietowy



ketchup sos pomidorowy ptysiu mietowy



ketchup sos pomidorowy ptysiu mietowy


ketchup sos pomidorowy ptysiu mietowy



Składniki:

*     1kg dojrzałych pomidorów (pokrojone na mniejsze kawałki)
*     160 g czerwonej papryki
*     160 g czerwonej cebuli
*     2 ząbki czosnku
*     50 mln octu z czerwonego wina
*     10 ziaren czarnego pieprzu
*     10 ziaren gorczycy
*     100 g miodu
*     1 łyżeczka cukru
*     2 liście laurowe
*     1 łyżeczka ostrej papryki
*     1 łyżeczka soli
*     szczypta gałki muszkatołowej
*     szczypta pieprzu cayenne

Do dzieła:

Metoda klasyczna:

Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Dodać czosnek, przepuszczony przez praskę i połowę octu z czerwonego wina. Gotować pod przykryciem na dość dużym ogniu przez około 40-50min.

Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Gotować przez następne 15-20 min, aż masa zgęstnieje.

Ponownie zmiksować. Przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Thermomix:

Do naczynia miksującego włożyć pomidory, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, czosnek, dolać połowę octu z czerwonego wina, rozdrobnić 5s/obr.7.

Gotować 40min/Varoma/obr.2, zamiast miarki nałożyć koszyczek.

Dodać pozostałe składniki, gotować ok. 20 minut/Varoma/obr.2. Zdjąć koszyczek i nałożyć miarkę.


Zmiksować 1min/obr.10. Przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry nogami.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com