Ketchup
Ketchup...czy jest ktoś kto, go nie lubi? Zapiekanka, pizza czy nawet kanapka smakuje z nim znacznie lepiej. Pod warunkiem, że jest to ketchup domowy. Będzie jeszcze lepszy jeśli użyjemy naszych ogródkowych warzyw.
Nad tym ketchupem mogłabym ochować, achować
itd. Jest naprawdę wyśmienity! Lekko słodki ale z ogniem. Jeśli nie lubicie
pikantnego, proponuję dodać mniej ostrej papryki lub zupełnie z niej
zrezygnować, choć nie będzie to już ten sam ketchup.
Jak wszystko, co dobre, polecam z serca:)
Składniki:
*
1kg
dojrzałych pomidorów (pokrojone na mniejsze kawałki)
*
160 g
czerwonej papryki
*
160 g
czerwonej cebuli
*
2
ząbki czosnku
*
50
mln octu z czerwonego wina
*
10
ziaren czarnego pieprzu
*
10
ziaren gorczycy
*
100 g
miodu
*
1
łyżeczka cukru
*
2
liście laurowe
*
1 łyżeczka
ostrej papryki
*
1
łyżeczka soli
*
szczypta
gałki muszkatołowej
*
szczypta
pieprzu cayenne
Do dzieła:
Metoda klasyczna:
Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Dodać czosnek, przepuszczony
przez praskę i połowę octu z czerwonego wina. Gotować pod przykryciem na dość
dużym ogniu przez około 40-50min.
Dodać pozostałe składniki
i zmiksować. Gotować przez następne 15-20 min, aż masa zgęstnieje.
Ponownie zmiksować. Przełożyć
do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć
pomidory, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, czosnek, dolać połowę octu z
czerwonego wina, rozdrobnić 5s/obr.7.
Gotować
40min/Varoma/obr.2, zamiast miarki nałożyć koszyczek.
Dodać pozostałe składniki,
gotować ok. 20 minut/Varoma/obr.2. Zdjąć koszyczek i nałożyć miarkę.
Zmiksować 1min/obr.10.
Przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry nogami.
Smacznego!
Smacznego!
44 yr old Financial Analyst Bevon Ashburne, hailing from Shediac enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Coloring. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a Chevrolet Corvette L88 Convertible. pojawiaja sie na tej stronie
OdpowiedzUsuń