Konfitura śliwkowa

Konfitura śliwkowa zrobiona w kilka minut. Świetna jako dodatek np. do porannej owsianki :) 


Można dodać jakieś fajne, niebanalne przyprawy i własny, indywidualny smak gotowy. Idealnie pasuje cynamon, szczypta gałki muszkatołowej czy rozgrzewający imbir. 


Najlepiej zrobić z większej ilości, tak by wystarczyło na każdą wersję.


Konfitura sliwkowa ptysiu mietowy



Konfitura sliwkowa ptysiu mietowy


Konfitura sliwkowa ptysiu mietowy




Składniki: 

1 kg śliwek
ok. 100 -200 g cukru lub miodu (w zależności od gatunku i słodyczy śliwek)

Do dzieła: 

Wypestkowane śliwki zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu. Po 15 minutach lekko zmiksować. 

Gorące przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry nogami. 

Smacznego! 

Komentarze

  1. A ile cukru? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie zapomnialam dopisać, że zależy jak słodkie/kwaśne rzeczy lubicie. Na dość słodką konfiturę (przy średniej kwaśności śliwek) proponuję ok. 300 g cukru. Pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Dodałam tak na oko ok. 100g i wyszły pyszne! Ale boję się je zostawić bez zagotowania, więc dziś jeszcze zagotuję słoiki. Dodałam też pół łyżeczki cynamonu i będą idealne na święta :) Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, na pewno świetnie się sprawdzi do piernika:)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej konfitury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie sprawdź jeśli lubisz śliwki. Sezon wciąż trwa :)

      Usuń
  4. A można jej użyć do piernika? Można zrobić ze śliwek węgierek?
    Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można. Dla mnie to się bardzo dobrze komponuje. U mnie niestety nie dotrwa do Świąt :( Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com