Olej curry

Dziś nie będzie gotowej potrawy ani żadnych smakołyków. Dziś chcę zaprezentować coś co podkręca smak. Do tego jest proste w przygotowaniu i można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Dzięki czemu może być wykorzystywany kilka razy w różny sposób.


Olej curry, o którym tu mowa, doda naszym potrawom fajnej orientalnej nuty. Zbuduje smak i nada niesamowity zapach. Można śmiało smażyć na nim mięso, rybę lub przegrzebki, ale także warzywa czy makaron. Pomysły na wykorzystanie zależą tylko od fantazji kucharza.


Pozdrawiam
Kuba

Olej Curry Ptysiu miętowy



Olej Curry Ptysiu miętowy


Składniki:

*      1 por (jasna część)
*      150 mln oleju
*      2 cebulki szalotki
*      2 cm korzenia imbiru
*      2 ząbki czosnku
*      1/4 łyżeczki płatków chilli
*      1 liść laurowy
*      1/2 laski cynamonu lub 1/2 łyżeczki cynamonu
*      1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
*      1/4 łyżeczki słodkiej papryki
*      1 łyżeczka curry
*      1/4 łyżeczki kurkumy

Do dzieła:

Por, cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać.

Do garnka lub na patelnię z grubym dnem wrzucić wszystkie składniki i gotować na małym ogniu przez 1h.

Po tym czasie należy ostudzić i odcedzić olej. Przelać do buteleczki, zakręcić i przechowywać w lodówce.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com