Olej curry
Dziś nie będzie gotowej potrawy ani żadnych smakołyków. Dziś chcę zaprezentować coś co podkręca smak. Do tego jest proste w przygotowaniu i można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Dzięki czemu może być wykorzystywany kilka razy w różny sposób.
Olej curry, o którym tu mowa, doda
naszym potrawom fajnej orientalnej nuty. Zbuduje smak i nada niesamowity
zapach. Można śmiało smażyć na nim mięso, rybę lub przegrzebki, ale także
warzywa czy makaron. Pomysły na wykorzystanie zależą tylko od fantazji
kucharza.
Pozdrawiam
Kuba
Składniki:
* 1 por (jasna część)
* 150 mln oleju
* 2 cebulki szalotki
* 2 cm korzenia imbiru
* 2 ząbki czosnku
* 1/4 łyżeczki płatków chilli
* 1 liść laurowy
* 1/2 laski cynamonu lub 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
* 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka curry
* 1/4 łyżeczki kurkumy
Do dzieła:
Por, cebulę, czosnek i imbir drobno
posiekać.
Do garnka lub na patelnię z grubym dnem
wrzucić wszystkie składniki i gotować na małym ogniu przez 1h.
Po tym czasie należy ostudzić i odcedzić
olej. Przelać do buteleczki, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
23 year-old Nuclear Power Engineer Alessandro Brumhead, hailing from Frontier enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Gambling. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a Sportage. odwiedz strone
OdpowiedzUsuń