Palmiery, czyli mini ciasteczka z ciasta francuskiego

Te ciasteczka są tak proste, że aż zastanawiałam się czy je w ogóle umieszczać na blogu. Przemówił jednak do mnie fakt, że o takich właśnie szybkich, prostych rzeczach często zapominamy, więc umieszczam je jeśli nie dla Was to dla samej siebie;)


W naszym mieście takie palmiery sprzedają tylko w niewielu cukierniach. Chyba to było powodem żeby je w końcu zrobić w domu. Byłam w szoku, że do ich upieczenia potrzebujemy tylko ciasta francuskiego (jednak dobrze je mieć zawsze w lodówce) i cukru. Oczywiście dla mnie cynamon to jedna z ulubionych przypraw, ale mój mąż nie podziela tego zamiłowania, więc akurat tutaj go pominęłam. Jeśli Wy nie musicie iść na takie „kompromisy“ polecam dodać razem z cukrem.


Ogólnie opcji dodatków jest całkiem sporo. Oprócz cynamonu świetnie sprawdza się brązowy cukier, kardamon, skórka z cytryny. Od Was tak naprawdę zależy w jakiej odsłonie najbardziej Wam pasują.


Dodatkową zaletą jest to, że takie ciasteczka można zrobić nawet gdy mamy niezapowiedzianych gości a pudełko po ciasteczkach świeci pustką;)


Polecam!


palmiery, uszy slonia, ptysiu mietowy
ptysiu mietowy, ciasta


palmiery, uszy slonia, ptysiu mietowy


Składniki:

*      gotowe ciasto francuskie (1 arkusz)
*      4 łyżki cukru
*      2 łyżki wiórków kokosowych
*      1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
*      żółtko jajka lub roztopione masło

Pozostałe opcje zamiast cukru:
*      cynamon
*      cukier waniliowy
*      dżem
*      nutella
*      skórka z cytryny
*      skarmelizowane drobne orzechy


Do dzieła:

Ciasto francuskie (wcześniej rozmrożone) delikatnie  rozwinąć. Całą powierzchnię ciasta posypać przyprawą i wiórkami kokosowymi. Lekko docisnąć dłonią.

Dwa sposoby składania ciasta:

1.     Ciasto złożyć na pół, tak by oba brzegi spotkały się na środku, Każdą część ciasta (połowy) znowu złożyć na pół. Na samym końcu obie części ciasta nałożyć na siebie (jak byśmy zamykali książkę).
2.     Ciasto składać z obu stron po ok. 2 cm- raz z prawej, raz z lewej strony- tak długo aż spotkają się na środku. Przy tym sposobie należy pamiętać, że złożenia po obu stronach muszą być tej samej wielkości.

Taki rulon zawinąć w papier do pieczenia lub folię i wstawić do lodówki na około 15-20minut.

Po tym czasie ciasto pokroić na około 1 cm plasterki, posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm. Lekko spłaszczyć dłonią.

Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku, około 7 minut, po tym czasie przewrócić je na drugą stronę. Piec druga stronę także około 7 minut. Studzić na kratce.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com