Palmiery, czyli mini ciasteczka z ciasta francuskiego
Te ciasteczka są tak proste, że aż zastanawiałam się czy je w ogóle umieszczać na blogu. Przemówił jednak do mnie fakt, że o takich właśnie szybkich, prostych rzeczach często zapominamy, więc umieszczam je jeśli nie dla Was to dla samej siebie;)
W naszym mieście takie palmiery sprzedają tylko w niewielu cukierniach. Chyba to było powodem żeby je w końcu zrobić w domu. Byłam w szoku, że do ich upieczenia potrzebujemy tylko ciasta francuskiego (jednak dobrze je mieć zawsze w lodówce) i cukru. Oczywiście dla mnie cynamon to jedna z ulubionych przypraw, ale mój mąż nie podziela tego zamiłowania, więc akurat tutaj go pominęłam. Jeśli Wy nie musicie iść na takie „kompromisy“ polecam dodać razem z cukrem.
Ogólnie opcji dodatków jest całkiem sporo. Oprócz cynamonu świetnie sprawdza się brązowy cukier, kardamon, skórka z cytryny. Od Was tak naprawdę zależy w jakiej odsłonie najbardziej Wam pasują.
Dodatkową zaletą jest to, że takie ciasteczka można zrobić nawet gdy mamy niezapowiedzianych gości a pudełko po ciasteczkach świeci pustką;)
Polecam!
Składniki:
*
gotowe ciasto francuskie (1
arkusz)
*
4 łyżki cukru
*
2 łyżki wiórków kokosowych
*
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
*
żółtko jajka lub roztopione masło
Pozostałe opcje zamiast cukru:
*
cynamon
*
cukier waniliowy
*
dżem
*
nutella
*
skórka z cytryny
*
skarmelizowane drobne orzechy
Do
dzieła:
Ciasto francuskie (wcześniej rozmrożone)
delikatnie rozwinąć. Całą powierzchnię
ciasta posypać przyprawą i wiórkami kokosowymi. Lekko docisnąć dłonią.
Dwa sposoby składania ciasta:
1.
Ciasto złożyć na pół, tak by oba
brzegi spotkały się na środku, Każdą część ciasta (połowy) znowu złożyć na pół.
Na samym końcu obie części ciasta nałożyć na siebie (jak byśmy zamykali
książkę).
2.
Ciasto składać z obu stron po
ok. 2 cm- raz z prawej, raz z lewej strony- tak długo aż spotkają się
na środku. Przy tym sposobie należy pamiętać, że złożenia po obu stronach muszą
być tej samej wielkości.
Taki rulon zawinąć w papier do pieczenia lub
folię i wstawić do lodówki na około 15-20minut.
Po tym czasie ciasto pokroić na około 1 cm
plasterki, posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w
odległości około 2 cm. Lekko spłaszczyć dłonią.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku,
około 7 minut, po tym czasie przewrócić je na drugą stronę. Piec druga stronę
także około 7 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?