Prosty przepis na pleśniak
Ten przepis na pleśniak „zdobyłam“ od mojej siostry. To było jedyne ciasto, które wychodziło mi zawsze jako nastolatce. Wszystko inne było najczęściej wielkim niepowodzeniem. Z czasem, z wiadomych przyczyn, tylko o to ciasto prosiło mnie rodzeństwo;)
Dziś na szczęście jest więcej tych udanych wypieków na mojej liście, więc do pieczenia tego ciasta podchodzę niemal z zamkniętymi oczami. Zawsze się udaje. Jedyne, na co trzeba zwracać uwagę to temperatura pokojowa jajek (z zimnych białek nie ubijemy puszystej masy) i czas pieczenia. Czasem, jak to bywa z kruchymi ciastami z owocami, czas pieczenia trzeba minimalnie wydłużyć, szczególnie jeśli korzystamy ze świeżych soczystych owoców.
Zachęcam do pieczenia, to naprawdę przepyszne
ciacho!
Składniki:
*
3 szklanki mąki pszennej
*
1 szklanka cukru (2 łyżki do
ciasta, reszta do piany z białek)
*
5 jajek (żółtka oddzielnie od
białek)
*
1 kostka masła
*
1 i ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
*
1 łyżka ekstraktu z wanilii
(lub cukier waniliowy)
*
2 łyżki mąki ziemniaczanej (do
masy z białek)
*
czarne i czerwone porzeczki lub słoik dżemu porzeczkowego
*
3 łyżki kakao
*
szczypta soli
Do
dzieła:
Zimne masło posiekać razem z mąką
pszenną, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i
ekstraktem z wanilii.
Energicznie zagnieść ciasto, postępujemy jak
przy wyrabianiu każdego ciasta kruchego (im dłużej będziemy wyrabiać tym będzie
twardsze po upieczeniu).
Ciasto podzielić na 2 części. UWAGA: jedna część to
60% ciasta, druga pozostałe 40%. Do tej mniejszej części dodać kakao i dokładnie
zagnieść do połączenia się składników.
Z obu części uformować kule, owinąć
folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania partiami dodawać resztę cukru. Na sam koniec dodać mąkę
ziemniaczaną.
Tortownicę (średnica 24*32) wyłożyć papierem
do pieczenia- samo dno, boki wysmarować masłem.
Schłodzone jasne ciasto (tylko około 3/4 części)
zetrzeć na tarce na grubych oczkach na dno formy. Wyłożyć owoce lub dżem.
Zetrzeć ciemną część ciasta. Wyłożyć pianę z białek. Resztę ciasta jasnego
można także zetrzeć na tarce bądź rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru
do pieczenia i powycinać ozdobne „ciasteczka“.
Piec około 45-50 minut lub do tzw. suchego
patyczka, w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić w formie do
wystygnięcia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Witam, wygląda obłędnie. Czuje, że upiekę :) pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuńMałgosiu koniecznie daj znać jak smakował. Pozdrawiam:)
Usuńciasto udało się i smakowało -bardzo! przepis dodam sobie do ulubionych :) dziękuje i pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że smakowało. Pozdrawiam!
Usuń