Na chybił trafił, czyli drożdżowy chlebek do odrywania
Lubię zapraszać do siebie noc. W domu panuje
wtedy słodka niczym niezmącona cisza. Sąsiedzi zamykają okna i drzwi na klucz,
a ja trochę na przekór otwieram jedno i drugie na oścież. Tak by lekki
wiatr mógł wypłoszyć resztki dnia i rozsiąść się wygodnie na najwygodniejszym
krześle. Stamtąd bacznie obserwuje moje poczynania i pogwizduje uprzejmie.
Tak, z nocą jest mi zdecydowanie bardziej do twarzy...czerń i mocne odcienie szarości dodają mi 'koloru'.
To nocą przychodzą pomysły i realizują się plany. Nocą nie brakuje mi odwagi, jestem śmielsza i chyba jednak bardziej kreatywna. Zaglądam do lodówki, do kuchennych szuflad i szafek i przez chwile czekam.
Czekam aż pomysł sam się narodzi, zakiełkuje...dojrzeje. Ja go tylko potem dopieszczę, dodając szklankę miłości i szczyptę radości. Z takich działań zawsze rodzi się coś rozkosznego. Sprawdźcie sami!
Składniki:
* 600 g mąki pszennej
* 300 mln letniej wody
* 40 g drożdży
* 100 g cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 2 szczypty soli
* 60g oleju
Do dzieła:
Metoda klasyczna:
Najpierw należy zrobić rozczyn (wskazówki
TUTAJ).
Następnie dodać resztę składników i wyrobić
ciasto na gładką, elastyczną masę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach
30*40 cm.
Ciasto posmarować: połowę nutellą, połowę
rabarbarowo-malinową masą (wskazówki TUTAJ) i pokroić na pasy o szerokości
ok. 5cm.
Każdy pas złożyć jak harmonijkę, przełożyć
do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (u mnie tortownica) na
przemian: raz nutellowy, raz owocowy.
Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20
minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez około 25-30 minut.
Thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu
mieszającym, wyrobić 2min/Interwał.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?