Expresowy bigos z jarmużu

Kolejna propozycja dla tych, którzy nierzadko śpieszą się do pracy, po zakupy, po dziecko do szkoły...gdziekolwiek! Często mamy naprawdę mało czasu na to, co daje tak wiele radości- jedzenie! Stąd bigos, ale nie ten tradycyjny, gotowany cały tydzień, ale expresowy, bo gotowany dosłownie w pół (jeśli nie mniej) godziny :)

Przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy za smakiem tradycyjnego bigosu (tak są i tacy) nie przepadają. Apetyczne, ale przede wszystkim naprawdę zdrowe danie. W końcu jarmuż podbija teraz niejeden stół;)


bigos, jarmuz, ptysiu mietowy



bigos, jarmuz, ptysiu mietowy


Składniki:

*      paczka świeżego jarmużu
*      wędzona kiełbasa (jedna laska)
*      1 i ½ puszki pomidorów w puszce
*      mała cebulka
*      3-4 grzyby suszone
*      sól i pieprz
*      2 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
*      łyżeczka suszonej papryki


Do dzieła:

Grzybki wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością gorącej wody. Pogotować około 5 minut pod przykryciem.

Jarmuż umyć, odciąć twarde łodygi i posiekać na mniejsze kawałki.  Następnie wrzucić do gotujących się grzybów i dolać więcej wody tak, by przykryć całą ilość jarmużu. Dodać suszoną paprykę, doprawić solą. Gotować około 5 minut, odcedzić z wody.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i pokrojoną w paski kiełbasę. Smażyć tak długo aż cebulka i kiełbasa się zarumienią. Dodać pokrojone dość drobno suszone pomidory i pomidory w puszce z zalewą. Wymieszać i smażyć przez około 4 minuty.

Na patelnię wrzucić jarmuż z grzybkami, dokładnie wszystko wymieszać i smażyć przez następne 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com