Expresowy bigos z jarmużu
Kolejna propozycja dla tych, którzy nierzadko śpieszą się do pracy, po zakupy, po dziecko do szkoły...gdziekolwiek! Często mamy naprawdę mało czasu na to, co daje tak wiele radości- jedzenie! Stąd bigos, ale nie ten tradycyjny, gotowany cały tydzień, ale expresowy, bo gotowany dosłownie w pół (jeśli nie mniej) godziny :)
Przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy za smakiem tradycyjnego bigosu (tak są i tacy) nie przepadają. Apetyczne, ale przede wszystkim naprawdę zdrowe danie. W końcu jarmuż podbija teraz niejeden stół;)
Składniki:
*
paczka
świeżego jarmużu
*
wędzona
kiełbasa (jedna laska)
*
1 i
½ puszki pomidorów w puszce
*
mała
cebulka
*
3-4
grzyby suszone
*
sól
i pieprz
*
2
kawałki suszonych pomidorów z zalewy
*
łyżeczka
suszonej papryki
Do dzieła:
Grzybki wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością gorącej
wody. Pogotować około 5 minut pod przykryciem.
Jarmuż umyć, odciąć twarde łodygi i posiekać na mniejsze
kawałki. Następnie wrzucić do gotujących
się grzybów i dolać więcej wody tak, by przykryć całą ilość jarmużu. Dodać
suszoną paprykę, doprawić solą. Gotować około 5 minut, odcedzić z wody.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulkę
i pokrojoną w paski kiełbasę. Smażyć tak długo aż cebulka i kiełbasa się
zarumienią. Dodać pokrojone dość drobno suszone pomidory i pomidory w puszce z zalewą.
Wymieszać i smażyć przez około 4 minuty.
Na patelnię wrzucić jarmuż z grzybkami, dokładnie
wszystko wymieszać i smażyć przez następne 2-3 minuty. Doprawić solą i
pieprzem. Gotowe podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?