Faworki/Róże Karnawałowe

No i doczekaliśmy się i Tłustego Czwartku;) Przepis na faworki poniżej pochodzi ze starych zapisków, jestem niemal pewna, że to przepis mojej mamy! Z podanej porcji wychodzi kopiasty duży talerz. 

My faworki lubimy najbardziej w dniu pieczenia, stąd poniższa porcja, ale jeśli robicie ich dla większej niż 3-osobowa rodzina proponuję podwoić składniki. Faworki wychodzą puszyste i mięciutkie. Ja w tym roku zrobiłam też kilka róż karnawałowych, wyszły znakomicie. Polecam- link jak je zrobić TUTAJ.

W tej wersji użyłam też Thermomixa, bo szybciej i sprawniej, ale oczywiście przepis jak najbardziej nadaje się na tradycyjne wyrabianie ciasta- dłońmi.






Składniki:

*      250g maki
*      4 żółtka
*      30g masła
*      1/4 miarki rumu bądź spirytusu
*      1 miarka kwaśnej śmietany
*      szczypta soli


Do dzieła:

Wszystkie składniki do Thermomixa- 5 min/ interwał (lub zwyczajnie ciasto wyrobić dłońmi). Tak wyrobione ciasto wałkujemy cienko i kroimy na prostokąty na faworki. Z połowy ciasta można zrobić róże karnawałowe.


Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do złocistego koloru (ja do smażenia dodałam też oleju kokosowego). Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem;)  Smacznego!



Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com