Jajko sadzone, kapusta czerwona i jaglanka
Niektóre pyszne dania rodzą się przez przypadek. W całym dzisiejszym zamieszaniu zamiast odłożyć groszek cukrowy do obiadu na jutro- pokroiłam go i zanim się obejrzałam już skwierczał soczyście na rozgrzanej patelni. Okazało się, ze pomysł przedni, bo dodał kaszy jaglanej z kukurydzą świeżej chrupkości. Nam bardzo smakowało:) Polecam popełniać takie "błędy";)
Składniki:
SURÓWKA:
*
1/4 modrej kapusty
*
garść orzechów włoskich
*
garść koperku
*
miód
*
oliwa
*
cytryna
*
sól morska i pieprz
KASZA JAGLANA:
*
1/2 szklanki kaszy jaglanej
*
garść groszku cukrowego
*
garść jarmużu
*
pól puszki kukurydzy
*
oliwa
*
sol morska
*
jajka klasy A (1)
Do dzieła:
W
filiżance wymieszać łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 2 łyżki oliwy- będzie
potrzebna do surówki z czerwonej kapusty.
Kapustę
drobno poszatkować, posolić solą morską i zostawić na kilka
minut. Następnie dodać drobno pokrojony koperek i orzechy, tuż przed
podaniem polać sosem miodowo-cytrynowym.
Kaszę jaglaną opłukać kilka razy
pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości
(stosunek kaszy do wody 1:2). Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić groszek
cukrowy (ja przekroiłam go jeszcze na pół), po 3 minutach dodać
pokrojony jarmuż Podsmażyć wszystko 3-4 minuty i dodać kukurydzę z
puszki, a następnie ugotowaną kaszę. Wszystko posolić solą morską, dokładnie wymieszać i podawać razem
z surówka i jajkiem sadzonym*.
Jajko
sadzone najprościej w świecie smażę na rozgrzanym
oleju i doprawiam solą morską. Można dodać też według uznania inne
przyprawy.
Bardzo smaczna surówka. Ciekawe połączenie wyrazistego smaku kapusty z miodowo - cytrynowym sosem.
OdpowiedzUsuń