Jogurtowy Piegus

Banalnie proste ciasto z dodatkiem maku. Tak naprawdę jest to ciasto przede wszystkim jogurtowe. Wersja z makiem wyszła (jak często w moim przypadku) pod wpływem chwili. Moja koleżanka nazywa je ciastem „7 kubków", bo w zasadzie główną nasza miarką jest „kubek“ i razem wychodzi ich 7. To od Was zależy jakiej wielkości on będzie. Jeśli chcecie naprawdę dużą wersje tego ciasta, proponuję zwykły kubek do kawy. Jeśli tylko ciasto na blaszkę tzw. tortową, będziemy potrzebować tylko filiżanki. Tak było w moim przypadku. Do wersji makowej dodałam też garść mrożonych wiśni i czerwonych porzeczek. Idealnie nadaje się nawet na słodkie śniadanie, koniecznie do filiżanki Waszej ulubionej kawy!





Składniki:

*      1 i ½ kubka cukru
*      ½ kubka maku
*      3 kubki maki
*      1 kubek jogurtu (może być naturalny bądź owocowy)
*      1 kubek oleju
*      3 jajka
*      3 łyżeczki proszku do pieczenia

*      opcjonalnie świeże bądź mrożone owoce

Do dzieła:

Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wrzucamy na sam wierzch owoce. Pieczemy w około 45-50 min w temperaturze 175 C (bądź do suchego patyczka). Po wystudzeniu sypiemy cukrem pudrem.


* Rada: W związku na konsystencje i wilgotność ciasta radze nie dodawać zbyt dużej ilości owoców, bo wpłynie to na jego wypieczenie. Mimo, że owoce kładziemy na sam wierzch i tak wpadną do środka :)

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com