NUGAT czyli smaczny blok czekoladowy

Ulubiony smakołyk mojego rodzeństwa, szczególnie jednej z moich sióstr, a przepis długo przeze mnie zapomniany przypomniała mi całkiem niedawno moja przyjaciółka. Na pewno dość popularny w czasach dzieciństwa rocznika 80‘ z tzw. hakiem;) 

My nazywaliśmy go po prostu nugatem, ale przepis ten na pewno można znaleźć pod nazwą blok czekoladowy itd. Jest popularny nie tylko w naszym kraju, nawet w Portugalii to przysmak do, którego dodaje się także alkohol (oczywiście jeśli nie jedzą go dzieci).

Do gotowej masy możecie wrzucić niemal wszystko, co lubicie: rodzynki, suszoną śliwkę, suszoną żurawinę, jagody goji....można wymieniać bez końca. My najczęściej dodajemy po prostu pokruszone herbatniki i orzechy włoskie. Smaczne i proste ciasteczko na każdą kieszeń. 

Ciekawym pomysłem wydaje się także zrezygnowanie z kakao i przygotowanie go w wersji śmietankowej lub wegańskiej...ale o tym innym razem.
 

nugat, blok czekoladowy, ptysiu mietowy



Składnik: ( na foremkę typu keksówka)

*      150-200 g mleka w proszku
*      kostka niesolonego masła
*      1 szklanka cukru
*      pół szklanki wody
*      kakao
*      paczka herbatników typu petit beurre
*      garść orzechów włoskich


Do dzieła:

Masło, cukier , kakao i wodę zagotować i wymieszać na jednolitą masę.

Zdjąć z ognia i dodać do jeszcze gorącej/ciepłej masy mleko w proszku- jego ilość zależy od gęstości masy jaką chcecie uzyskać i od ilości dodawanych dodatków. Jeśli chcecie dodać więcej orzechów, herbatników i dodatkowo jakieś suszone owoce to masa powinna być mniej ścisła.

Na sam koniec dodajemy pokruszone herbatniki i orzechy. Mieszamy i wykładamy do foremki. Odstawiamy do ostygnięcia, potem do lodówki.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com