NUGAT czyli smaczny blok czekoladowy

Ulubiony smakołyk mojego rodzeństwa, szczególnie jednej z moich sióstr, a przepis długo przeze mnie zapomniany przypomniała mi całkiem niedawno moja przyjaciółka. Na pewno dość popularny w czasach dzieciństwa rocznika 80‘ z tzw. hakiem;) 

My nazywaliśmy go po prostu nugatem, ale przepis ten na pewno można znaleźć pod nazwą blok czekoladowy itd. Jest popularny nie tylko w naszym kraju, nawet w Portugalii to przysmak do, którego dodaje się także alkohol (oczywiście jeśli nie jedzą go dzieci).

Do gotowej masy możecie wrzucić niemal wszystko, co lubicie: rodzynki, suszoną śliwkę, suszoną żurawinę, jagody goji....można wymieniać bez końca. My najczęściej dodajemy po prostu pokruszone herbatniki i orzechy włoskie. Smaczne i proste ciasteczko na każdą kieszeń. 

Ciekawym pomysłem wydaje się także zrezygnowanie z kakao i przygotowanie go w wersji śmietankowej lub wegańskiej...ale o tym innym razem.
 

nugat, blok czekoladowy, ptysiu mietowy



Składnik: ( na foremkę typu keksówka)

*      150-200 g mleka w proszku
*      kostka niesolonego masła
*      1 szklanka cukru
*      pół szklanki wody
*      kakao
*      paczka herbatników typu petit beurre
*      garść orzechów włoskich


Do dzieła:

Masło, cukier , kakao i wodę zagotować i wymieszać na jednolitą masę.

Zdjąć z ognia i dodać do jeszcze gorącej/ciepłej masy mleko w proszku- jego ilość zależy od gęstości masy jaką chcecie uzyskać i od ilości dodawanych dodatków. Jeśli chcecie dodać więcej orzechów, herbatników i dodatkowo jakieś suszone owoce to masa powinna być mniej ścisła.

Na sam koniec dodajemy pokruszone herbatniki i orzechy. Mieszamy i wykładamy do foremki. Odstawiamy do ostygnięcia, potem do lodówki.


Smacznego!

Komentarze

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie jestem rocznik 80 z hakiem ;) i nie wyobrażam sobie urodzin ani żadnej rodzinnej, dziecięcej imprezy bez bloku czekoladowego. Ja robię blok z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ i jest to dokładnie ten sam smak, który pamiętam z dzieciństwa. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com