NUGAT czyli smaczny blok czekoladowy
Ulubiony smakołyk mojego rodzeństwa, szczególnie jednej z moich sióstr, a przepis długo przeze mnie zapomniany przypomniała mi całkiem niedawno moja przyjaciółka. Na pewno dość popularny w czasach dzieciństwa rocznika 80‘ z tzw. hakiem;)
My nazywaliśmy go po prostu nugatem, ale przepis ten na pewno można znaleźć pod nazwą blok czekoladowy itd. Jest popularny nie tylko w naszym kraju, nawet w Portugalii to przysmak do, którego dodaje się także alkohol (oczywiście jeśli nie jedzą go dzieci).
Do gotowej masy możecie wrzucić niemal wszystko, co lubicie: rodzynki, suszoną śliwkę, suszoną żurawinę, jagody goji....można wymieniać bez końca. My najczęściej dodajemy po prostu pokruszone herbatniki i orzechy włoskie. Smaczne i proste ciasteczko na każdą kieszeń.
Ciekawym pomysłem wydaje się także zrezygnowanie z kakao i przygotowanie go w wersji śmietankowej lub wegańskiej...ale o tym innym razem.
Składnik:
( na foremkę typu keksówka)
*
150-200 g mleka w proszku
*
kostka niesolonego masła
*
1 szklanka cukru
*
pół szklanki wody
*
kakao
*
paczka herbatników typu petit beurre
*
garść orzechów włoskich
Do dzieła:
Masło, cukier , kakao i wodę zagotować i wymieszać na
jednolitą masę.
Zdjąć z ognia i dodać do jeszcze gorącej/ciepłej masy
mleko w proszku- jego ilość zależy od gęstości masy jaką chcecie uzyskać i od
ilości dodawanych dodatków. Jeśli chcecie dodać więcej orzechów, herbatników i
dodatkowo jakieś suszone owoce to masa powinna być mniej ścisła.
Na sam koniec dodajemy pokruszone herbatniki i orzechy.
Mieszamy i wykładamy do foremki. Odstawiamy do ostygnięcia, potem do lodówki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?