Włoskie ciasteczka amaretti
Obłędne małe ciasteczka na dwa gryzy. Zakochaliśmy się w nich przy okazji degustacji kawy Nespresso. Od tamtej pory szukaliśmy przepisu i sposobu na ich idealne upieczenie. Muszę przyznać, że dopiero za trzecim razem wyszły jak wyjść powinny...lekko chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Rozpływają się w ustach. Są bardzo słodkie, więc wystarczy jedno bądź dwa ciasteczka żeby nasycić się ich migdałowym smakiem. Z każdym dniem są coraz lepsze, choć u nas po ich upieczeniu znikają w oka mgnieniu. Naprawdę polecam, na pewno ucieszą niejedno podniebienie!
Składniki:
( na około 40 ciasteczek):
*
400 g zmielonych migdałów
*
2 jajka
*
150g bardzo drobnego cukru
* 1 łyżka olejku migdałowego
*
cukier puder- do obtoczenia ciasteczek
Do dzieła:
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W misce (ja zrobiłam do w Thermomixie na małych obrotach) mieszamy wszystkie składniki do ich połączenia.
Z gotowej masy formujemy kulki o średnicy 3-4 cm. Każdą kulkę obtaczamy w cukrze pudrze i wykładamy na blachę.
Ciasteczka pieczemy w dolnej części piekarnika przez 10
minut, następnie przez kolejne 5 minut w środkowej części. Wyjmujemy i studzimy
na metalowej kratce.
Przed pieczeniem....
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?