Zielono Mi, czyli Naleśniki Bazyliowe
Tymi naleśnikami zachwyciła się cała rodzina. Pachną pięknie świeżą bazylią i idealnie komponują się z warzywnymi farszami.
Wiadomo, ze bazylia kocha pomidory, wiec w tej wersji farszu pomidorki cherry będą grały ważną rolę. Moja teściowa zrobiła je w wersji mięsnej, wiec wariantów podania jest cała masa.
Na pewno zaskoczycie nimi swoich, nawet najbardziej wybrednych znajomych;) Przepis na naleśniki z tego bloga.
Składniki: ok. 8 dużych naleśników
* pęczek świeżej bazylii
*
1 i ½ szklanki mleka
*
2 jajka
*
110g maki pszennej
*
1 łyżeczka oleju
lub masła
*
szczypta soli
Do dzieła:
Wszystkie listki bazylii oderwać i wrzucić do blendera bądź (w moim przypadku) Thermomixa. Dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz oleju i zmiksować na gładka masę. Następnie dodać olej i ponownie zmiksować. Smażyć na patelni tak jak zwykle naleśniki, około minuty z każdej strony.
Przykładowe nadzienie na ciepło z cukinia, bakłażanem i
pomidorkami cherry
*
Pół bakłażana
*
1 cukinia
*
pół czerwonej papryki
*
2 garście pomidorków cherry
*
garść orzeszków pini
*
sól i pieprz
Bakłażan i cukinie pokroić w drobną kostkę wrzucić na
rozgrzaną i polaną oliwą patelnię. Po 5 minutach dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po następnych 2 minutach dodać przekrojone na ćwiartki pomidorki
cherry. Doprawić solą i pieprzem, po 2 minutach zdjąć z patelni i serwować z naleśnikami.
Na suchej patelni podprażyć orzeszki pini i posypać gotowe już do podania naleśniki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?