Zupa porowa z klopsikami
Nie ma jak ciepła, smaczna i aromatyczna zupa. A skoro nasza 4-letnia córka mówi, że jest to jej ulubiona zupa ( jest ich chyba już dziesięć, ale to nie ważne;)) to szczególnie muszę ją Wam polecić.
Pierwszy raz przygotowała nam ją dwa lata temu moja mama i gdzieś na skrawku papieru napisała „wytyczne“ do jej ugotowania. Dlaczego nie dziś-pomyślałam myjąc por, warzywnego brudasa ;)
Do jej przygotowanie trzeba naprawdę niewiele: zgrabny por w towarzystwie okrągłych klopsików, a wszystko to dopieszczone topionym serkiem- palce lizać! Naprawdę będzie smakować i małym i dużym :)
Składniki:
*
jasna część pora
*
300 g mięsa mielonego
*
100 g serka topionego, może być smakowy
*
makaron, ja użyłam farffale (kokardki)
*
3 liście laurowe
*
3 ziarenka ziele angielskiego
*
sól i pieprz
*
oliwa
Do dzieła:
Por dokładnie umyć, pokroić na dość drobne kawałki i
przysmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka z niewielką ilością wody i
pogotować około 10 minut. Po tym czasie wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, uformować małe
klopsiki i wrzucić do wcześniej zmiksowanego pora. Dolać wody, wrzucić liść
laurowy i ziele angielskie. Pogotować na małym ogniu około 20 minut.
W czasie gotowania się zupy warto ugotować makaron
(wielkość i kształt zależy od Waszych upodobań).
Wszystko doprawić solą, pieprzem i serkiem topionym*
Smacznego!
* serek topiony warto stopniowo rozpuszczać w zupie by nie
porobiły się grudki. Ja odlewam pół kubka gorącej zupy i w nim
rozpuszczam/miksuje cały serek, a potem całość dodaję do zupy.
a jak duży ma być ten por? jakaś waga?
OdpowiedzUsuńBardzo dobre pytanie;) już poprawiam w przepisie...ja użyłam ok. 160 g jasnej części pora, ale można więcej szczególnie jeśli bardzo się go lubi.
UsuńBardzo prosta w wykonaniu i smaczna zupa. Polecam!
OdpowiedzUsuń