Dorsz w cieście naleśnikowym...czyli pomysł na obiad niedzielny #3

Och co to był za obiad! Słońce pięknie świeciło, więc naładowaliśmy wszystko na talerze i przenieśliśmy się do ogrodu, gdzie smakowało jeszcze bardziej!


W końcu mieszkanie w Irlandii zobowiązuje, więc ryba na obiad niedzielny to więcej niż dobry pomysł. Do tego ziemniaki z kiszonym ogórkiem i porem, surówka ze świeżej kapusty, lemoniada....no i pierwsze w tym roku ogórki małosolne roboty naszych przyjaciół!


Naprawdę nie tylko palce lizać, ale całe talerze ;) Cmokaniu nie było końca! Dla takich chwil warto postać trochę w kuchni, pomieszać w garnkach, coś posiekać, zetrzeć na tarce...Och warto!


Sami zobaczcie na ten stół, czy jest coś na co nie macie ochoty? Zapraszam do smakowania.


Z okazji Dnia Ojca (jutro w Irlandii i we wtorek w Polsce) chciałam serdecznie pozdrowić mojego tatę, który jak nikt inny świetnie zna się na rybach. Wszystkiego naj Tato i udanego wędkowania ❤ 


I wyszedł wpis całkiem tematyczny!



dorsz w ciescie nalesnikowym, ptysiu mietowy


dorsz w ciescie nalesnikowym, ptysiu mietowy

dorsz w ciescie nalesnikowym, ptysiu mietowy
Składniki:

*      świeży dorsz (filety bez skóry)

CIASTO NALEŚNIKOWE:

*      100 g mąki pszennej
*      1 łyżka mąki ziemniaczanej
*      2 łyżki mąki kukurydzianej
*      ½ łyżeczki soli
*      ok. 100 g wody
*      świeża natka pietruszki (kilka gałązek)
*      skórka z połowy cytryny
*      masło klarowane lub olej kokosowy (do smażenia)

Do dzieła:

Dorsza dokładnie myjemy, wyciągamy ości, usuwamy skórę (jeśli macie gotowe filety zaoszczędziliście na tych czynnościach czasu).

Rybę kroimy na prostokątne kawałki, szerokość i długość zależy od preferencji (jak widzicie na zdjęciu są one różnej wielkości, bo na obiedzie były dzieci i dorośli). Rybę posolić i odstawić na kilka minut.

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (oprócz skórki z cytryny i pietruszki) zmiksować do powstania jednolitej masy. Dodać posiekaną na drobno pietruszkę i startą skórkę z cytryny. Wymieszać.

Kawałki ryby obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.

Podawać z zestawem ulubionych warzyw i dodatków. Proponuję spróbować naszego zestawu z opisu :)

Smacznego!


Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com