Dorsz w cieście naleśnikowym...czyli pomysł na obiad niedzielny #3
Och co to był za obiad! Słońce pięknie świeciło, więc naładowaliśmy wszystko na talerze i przenieśliśmy się do ogrodu, gdzie smakowało jeszcze bardziej!
W końcu mieszkanie w Irlandii zobowiązuje, więc ryba na obiad niedzielny to więcej niż dobry pomysł. Do tego ziemniaki z kiszonym ogórkiem i porem, surówka ze świeżej kapusty, lemoniada....no i pierwsze w tym roku ogórki małosolne roboty naszych przyjaciół!
Naprawdę nie tylko palce lizać, ale całe talerze ;) Cmokaniu nie było końca! Dla takich chwil warto postać trochę w kuchni, pomieszać w garnkach, coś posiekać, zetrzeć na tarce...Och warto!
Sami zobaczcie na ten stół, czy jest coś na co nie macie ochoty? Zapraszam do smakowania.
Z okazji Dnia Ojca (jutro w Irlandii i we wtorek w Polsce) chciałam serdecznie pozdrowić mojego tatę, który jak nikt inny świetnie zna się na rybach. Wszystkiego naj Tato i udanego wędkowania ❤
I wyszedł wpis całkiem tematyczny!
Składniki:
*
świeży dorsz (filety bez skóry)
CIASTO
NALEŚNIKOWE:
*
100 g mąki pszennej
*
1 łyżka mąki ziemniaczanej
*
2 łyżki mąki kukurydzianej
*
½ łyżeczki soli
*
ok. 100 g wody
*
świeża natka pietruszki (kilka
gałązek)
*
skórka z połowy cytryny
*
masło klarowane lub olej kokosowy
(do smażenia)
Do
dzieła:
Dorsza dokładnie myjemy, wyciągamy ości,
usuwamy skórę (jeśli macie gotowe filety zaoszczędziliście na tych czynnościach
czasu).
Rybę kroimy na prostokątne kawałki, szerokość
i długość zależy od preferencji (jak widzicie na zdjęciu są one różnej
wielkości, bo na obiedzie były dzieci i dorośli). Rybę posolić i odstawić na
kilka minut.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe
(oprócz skórki z cytryny i pietruszki) zmiksować do powstania jednolitej
masy. Dodać posiekaną na drobno pietruszkę i startą skórkę z cytryny.
Wymieszać.
Kawałki ryby obtaczać w cieście naleśnikowym i
smażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
Podawać z zestawem ulubionych warzyw i
dodatków. Proponuję spróbować naszego zestawu z opisu :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?