Francuskie ciasteczka z salami, serem i sosem pomidorowym
Zabawy z ciastem francuskim ciąg dalszy...obiecuję, że kiedyś umieszczę na blogu przepis na cudowne, domowej roboty ciasto francuskie. Nie będzie to jednak jeszcze dziś, bo cały zabieg jest dość czasochłonny.
Dziś użyjemy po prostu gotowego (dobrej jakości) ciasta francuskiego i zamiast w kuchni spędzać godziny, spędzimy w niej tylko dosłownie 15 minut. Czy to brzmi przekonująco?
Zatem do dzieła!
Składniki:
*
opakowanie gotowego ciasta
francuskiego
*
pół puszki pomidorów
*
suszone zioła (oregano, zioła
prowansalskie, itd)
*
kilka plasterków salami
*
starty ser mozzarella (lub inny
twardy)
Do
dzieła:
Pomidory z puszki miksujemy lub gnieciemy
widelcem- nie musi to być konzystencja sosu, ale trzeba je dość mocno
rozgnieść. Dodajemy suszone zioła, ilość dowolna, zależna od Waszych
preferencji (ja dodałam około 1,5 łyżki).
Gotowe ciasto francuskie smarujemy sosem, na
to wykładamy plasterki salami, następnie sypiemy startym na grubych oczkach
serem.
Zawijamy jak roladę wzdłuż ciasta (w ten
sposób będziemy mieć więcej bułeczek). Następnie kroimy ostrym nożem na plastry
o szerokości około 2 cm.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia (to ciasto, które ja kupuję jest owinięta papierem, wiec używam
tego).
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C
piekarnika i pieczemy około 10-15 minut (do zarumienienia).
Smacznego!
Pieczesz na termoobiegu czy góra-dół? Pytam, bo mi wiecznie ciasto francuskie przywiera do papieru...
OdpowiedzUsuńHey Aniu, piękę góra-dół. Ogólnie proponuę obserwować ciato, bo akurat w przypadku takich małych ciasteczek wystarczy 10 minut (w zależności od mocy piekarnika). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:)
Usuń