Francuskie ciasteczka z salami, serem i sosem pomidorowym

Zabawy z ciastem francuskim ciąg dalszy...obiecuję, że kiedyś umieszczę na blogu przepis na cudowne, domowej roboty ciasto francuskie. Nie będzie to jednak jeszcze dziś, bo cały zabieg jest dość czasochłonny.


Dziś użyjemy po prostu gotowego (dobrej jakości) ciasta francuskiego i zamiast w kuchni spędzać godziny, spędzimy w niej tylko dosłownie 15 minut. Czy to brzmi przekonująco?


Zatem do dzieła!


slone buleczki, ptysiu mietowy




Składniki:

*      opakowanie gotowego ciasta francuskiego
*      pół puszki pomidorów
*      suszone zioła (oregano, zioła prowansalskie, itd)
*      kilka plasterków salami
*      starty ser mozzarella (lub inny twardy)

Do dzieła:

Pomidory z puszki miksujemy lub gnieciemy widelcem- nie musi to być konzystencja sosu, ale trzeba je dość mocno rozgnieść. Dodajemy suszone zioła, ilość dowolna, zależna od Waszych preferencji (ja dodałam około 1,5 łyżki).

Gotowe ciasto francuskie smarujemy sosem, na to wykładamy plasterki salami, następnie sypiemy startym na grubych oczkach serem.

Zawijamy jak roladę wzdłuż ciasta (w ten sposób będziemy mieć więcej bułeczek). Następnie kroimy ostrym nożem na plastry o szerokości około 2 cm.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (to ciasto, które ja kupuję jest owinięta papierem, wiec używam tego).

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 10-15 minut (do zarumienienia).


Smacznego!

Komentarze

  1. Pieczesz na termoobiegu czy góra-dół? Pytam, bo mi wiecznie ciasto francuskie przywiera do papieru...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey Aniu, piękę góra-dół. Ogólnie proponuę obserwować ciato, bo akurat w przypadku takich małych ciasteczek wystarczy 10 minut (w zależności od mocy piekarnika). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com