Frittata ze szparagami
Dziś na stole królowały zdecydowanie szparagi. Szparagi do frittaty, szparagi owiniętę w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku.Gdybym miała ich więcej pewnie byłaby z nich sałatka ;)
Wszystko podane z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym. Taki posiłek na lunch, lekki obiad albo kolację jest szybki do przygotowania. Dodatkowo frittata to bardzo wdzięczny temat, bo można do niej dodać dosłownie wszystko. Sycąca, a przy tym lekka.
Zapieczona lekko w piekarniku lub na patelni jest smaczną alternatywą dla wielbicieli wszelkiego rodzaju omletów.
Polecam!
Składniki: (na mała patelnię o średnicy 18-22cm)
Frittata:
*
5 jajka
*
40 mln mleka
*
pęczek szparagów
*
pół średniej cebuli
*
pół czerwonej papryki
*
5-6 pomidorków koktajlowych
(opcjonalnie)
*
sół morska + świeżo zmielony
pieprz
Szparagi w szynce parmeńskiej:
*
szparagi
*
szynka parmeńska
*
oliwa
*
sól morska
Sos czosnkowy:
*
1 ząbek czosnku
*
3-4 łyżki majonezu
*
1 łyżka mleka
*
suszone przyprawy (oregano lub
zioła prowansalskie)
*
rukola lub mix sałat
*
pomidorki koktajlowe
Do
dzieła:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować
patelnię, na której możemy smarzyć zarówno na patelni jak i w piekarniku.
Frittata: szparagi dokładnie myjemy, odcinamy
zdrewniałe końcówki (na ok. 1/3 długości szparaga albo szparaga wyginamy i
koniec sam odpanie). Kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Cebulkę kroimy w
drobną kosteczkę, paprykę kroimy albo s kostkę albo na cienkie krótkie paseczki.
Jeśli dodajecie pomidorki, należy je pokroić, np. w ćwiartki. Na patelni
szklimy cebulkę, dodajemy szparagi, po chwili paprykę i pokrojone pomidorki.
Jajka roztrezpujemy w misce, przyprawiamy i dodajemy mleko. Zmniejszamy ogień
pod patelnią na średni. Warzywa na patelni zalewamy roztrzepanym jajkiem,
smarzymy, poruszając od czasu do czasu patelnią by jajka równomiernie się
rozporowadziły. Można smarzyć cały czas na kuchence, ale po około 2 minutach
należy patelnię przykryć. Jeśli dopiekamy w piekarniku- wystrczy po minucie
smarzenia patelnię wstawić do piekarnika. W piekarniku smarzyć około 10 minut,
sprawdzać czy jajka się ścieły.
Szparagi w szynce parmeńskiej: szparagi
dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Dwa, trzy szparagi owijamy w
plasterku szynki parmeńskiej. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, smarujemy olwią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18- stopni C
na około 15 minut.
Sos czosnkowy: Czosnek przepuszamy przez
praskę, wlewamy 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka suszonych ziół i 3-4 łyzki majonezu.
Podajemy z ulubionymi świeżymi warzywami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?