Frittata ze szparagami

Dziś na stole królowały zdecydowanie szparagi. Szparagi do frittaty, szparagi owiniętę w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku.Gdybym miała ich więcej pewnie byłaby z nich sałatka ;) 


Wszystko podane z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym. Taki posiłek na lunch, lekki obiad albo kolację jest szybki do przygotowania. Dodatkowo frittata to bardzo wdzięczny temat, bo można do niej dodać dosłownie wszystko. Sycąca, a przy tym lekka.


Zapieczona lekko w piekarniku lub na patelni jest smaczną alternatywą dla wielbicieli wszelkiego rodzaju omletów.


Polecam!


frittata, ptysiu mietowy



frittata, ptysiu mietowy

frittata, ptysiu mietowy



Składniki: (na mała patelnię o średnicy 18-22cm)

Frittata:

*      5 jajka
*      40 mln mleka
*      pęczek szparagów
*      pół średniej cebuli
*      pół czerwonej papryki
*      5-6 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
*      sół morska + świeżo zmielony pieprz

Szparagi w szynce parmeńskiej:

*      szparagi
*      szynka parmeńska
*      oliwa
*      sól morska

Sos czosnkowy:

*      1 ząbek czosnku
*      3-4 łyżki majonezu
*      1 łyżka mleka
*      suszone przyprawy (oregano lub zioła prowansalskie)

*      rukola lub mix sałat
*      pomidorki koktajlowe


Do dzieła:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, na której możemy smarzyć zarówno na patelni jak i w piekarniku.

Frittata: szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki (na ok. 1/3 długości szparaga albo szparaga wyginamy i koniec sam odpanie). Kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, paprykę kroimy albo s kostkę albo na cienkie krótkie paseczki. Jeśli dodajecie pomidorki, należy je pokroić, np. w ćwiartki. Na patelni szklimy cebulkę, dodajemy szparagi, po chwili paprykę i pokrojone pomidorki. Jajka roztrezpujemy w misce, przyprawiamy i dodajemy mleko. Zmniejszamy ogień pod patelnią na średni. Warzywa na patelni zalewamy roztrzepanym jajkiem, smarzymy, poruszając od czasu do czasu patelnią by jajka równomiernie się rozporowadziły. Można smarzyć cały czas na kuchence, ale po około 2 minutach należy patelnię przykryć. Jeśli dopiekamy w piekarniku- wystrczy po minucie smarzenia patelnię wstawić do piekarnika. W piekarniku smarzyć około 10 minut, sprawdzać czy jajka się ścieły.

Szparagi w szynce parmeńskiej: szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Dwa, trzy szparagi owijamy w plasterku szynki parmeńskiej. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olwią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18- stopni C na około 15 minut.

Sos czosnkowy: Czosnek przepuszamy przez praskę, wlewamy 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka suszonych ziół i 3-4 łyzki majonezu.

Podajemy z ulubionymi świeżymi warzywami.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com