Kapuśniak z młodej kapusty...życzenie czytelniczki:)

Dzisiejszy dzień ogłaszam dniem kapusty! Tej młodej, chrupkiej i soczystej. Na internecie znajdziecie na pewno mnóstwo przepisów na kapuśniak z młodej kapusty, ale zgodnie z życzeniem jednej z czytelniczek bloga (Koncert Życzeń)..dzielę się z Wami moim szybkim i jak zwykle prostym przepisem.


Niewielka ilość składników, świeży koperek, który jak żadne inne zioło komponuję się z kapustą idealnie. Nie potrzeba nawet żadnego mięsa...wyjątkowo w tej zupie jego brak jest atutem;)


Biegnijcie po kapustę i ugotujcie tą smakowitość!



kausniak z mlodej kapusty



kausniak z mlodej kapusty


Składniki:

*      ½ główki młodej kapusty
*      2 średnie marchewki
*      3 ziemniaki
*      ok. 1 litra bulionu warzywnego
*      sól morska
*      ½ pęczka koperku
*      1 łyżka masła

Do dzieła:

Do garnka wrzucam pokrojoną w zgrabną kostkę marchewkę i zalewam bulionem. Gotuję około 5 minut, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści (najczęściej 1-2 warstwy), szatkujemy w piórka, głąb zostawiamy. Poszatkowaną kapustę dodaję do garnka z warzywami, gotuję około 15 minut (do miękkości wszystkich warzyw).

Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek i masło. Zestawiam z ognia.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com