Kapuśniak z młodej kapusty...życzenie czytelniczki:)
Dzisiejszy dzień ogłaszam dniem kapusty! Tej młodej, chrupkiej i soczystej. Na internecie znajdziecie na pewno mnóstwo przepisów na kapuśniak z młodej kapusty, ale zgodnie z życzeniem jednej z czytelniczek bloga (Koncert Życzeń)..dzielę się z Wami moim szybkim i jak zwykle prostym przepisem.
Niewielka ilość składników, świeży koperek,
który jak żadne inne zioło komponuję się z kapustą idealnie. Nie potrzeba
nawet żadnego mięsa...wyjątkowo w tej zupie jego brak jest atutem;)
Biegnijcie po kapustę i ugotujcie tą smakowitość!
Składniki:
*
½ główki młodej kapusty
*
2 średnie marchewki
*
3 ziemniaki
*
ok. 1 litra bulionu warzywnego
*
sól morska
*
½ pęczka koperku
*
1 łyżka masła
Do dzieła:
Do garnka wrzucam pokrojoną w zgrabną kostkę
marchewkę i zalewam bulionem. Gotuję około 5 minut, dodaję pokrojone w kostkę
ziemniaki.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści
(najczęściej 1-2 warstwy), szatkujemy w piórka, głąb zostawiamy. Poszatkowaną
kapustę dodaję do garnka z warzywami, gotuję około 15 minut (do miękkości
wszystkich warzyw).
Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek
i masło. Zestawiam z ognia.
Smacznego!
Czytelniczka bardzo dziękuje za przepis i na pewno go wkrótce wykorzysta:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń