Kotlety schabowe z piekarnika...czyli pomysł na obiad niedzielny #2
Kolejna propozycja z cyklu Niedzielny Obiad. Ten dzień kojarzy mi się z bardziej uroczystym posiedzeniem przy stole. Zazwyczaj jest to jedyny dzień w tygodniu, w którym nigdzie się nie spieszymy, zaczynamy od leniwego poranka i na przygotowanie większego obiadu mamy więcej i czasu i energii.
Dzisiaj propozycja na schabowy, ale trochę inaczej, bez panierki, bez patelni. Zapiekany w piekarniku, z plastrem cebuli, boczku i startym serem. Bardzo sycący, kruchy kawałek mięsa!
Taki schabowy inaczej, podany w towarzystwie ulubionych warzyw, pieczonych ziemniaków i domowej lemoniady (przepis TUTAJ). Przy takim stole chce się siadać i zajadać.
Spróbujcie :)
Składniki:
*
plastry schabu bez kości (ilość
zależna od ilości osób)
*
cebula (pokrojona na plastry)
*
boczek (pokrojony na cienkie
plasterki)
*
ulubiony ser (starty na grubych
oczkach)
*
przyprawy: sól, świeżo zmielony
pieprz
*
kiełki/świeża natka
pietruszki/szczypiorek (opcjonalnie)
Ponadto na naszym stole: pieczone lub smażone
na oliwie ziemniaki + mix ulubionych sałat/warzyw+ domowa lemoniada
Do
dzieła:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i
przyprawiamy ulubionymi przyprawami ( u nas klasycznie sól i pieprz).
Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Przygotowujemy dodatki: cebulę kroimy na
plastry (około 4mm), boczek także powinien być w plastrach (tłuszcz absolutnie
nie przeszkadza- dodatkowy aromat wskazany). Ser ścieramy na grubych oczkach.
Kotlety najpierw zarumieniamy na patelni,z obu stron a następnie wkładamy do
Kotlety najpierw zarumieniamy na patelni,z obu stron a następnie wkładamy do
naczynia żaroodpornego,
polewamy lekko oliwą (lub tłuszczem z ich smażenia), nakładamy plaster cebuli (jeśli kotlety są większe należy
nałożyć więcej plastrów tak by utworzyć z niej warstwę na mięsie),
następnie kotlet pokrywamy boczkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni C. Pieczemy bez przykrycia około 15 minut, wyjmujemy, nakładamy starty
ser i pieczemy dodatkowe 5 minut.
Podajemy tuż po przygotowaniu, można posypać
np. kiełkami rukoli.
Smacznego!
Boczek gotowany czy wędzony?
OdpowiedzUsuńLepszy będzie wędzony doda więcej aromatu. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKobieto nie wiem skąd wytrzasnęłaś ten przepis, ale by kotlet schabowy dopiekł się w 20 minut, musiałby być cienki jak opłatek chyba. Piekę już ponad godzinę bez przykrycia w 190 stopniach i nie dość że wysechł to jeszcze jest surowy. grubość kotleta ok 1 cm. Kaszana ten twój przepis.
OdpowiedzUsuńWitam Anonimowy, nie wiem jakie to mięso, skoro nie upiekło się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ponad godzinę ... z tego dania sama korzystałam kilka razy i moi znajomi także, więc trudno mi powiedzieć co w tym wypadku poszło źle. Pozdrawiam!
UsuńDoskonaly przepis!
OdpowiedzUsuńNo to wiem co dzisiaj robię na obiad, dzięki :)
OdpowiedzUsuń