Kotlety schabowe z piekarnika...czyli pomysł na obiad niedzielny #2

Kolejna propozycja z cyklu Niedzielny Obiad. Ten dzień kojarzy mi się z bardziej uroczystym posiedzeniem przy stole.  Zazwyczaj jest to jedyny dzień w tygodniu, w którym nigdzie się nie spieszymy, zaczynamy od leniwego poranka i na przygotowanie większego obiadu mamy więcej i czasu i energii.


Dzisiaj propozycja na schabowy, ale trochę inaczej, bez panierki, bez patelni. Zapiekany w piekarniku, z plastrem cebuli, boczku i startym serem. Bardzo sycący, kruchy kawałek mięsa!


Taki schabowy inaczej, podany w towarzystwie ulubionych warzyw, pieczonych ziemniaków i domowej lemoniady (przepis TUTAJ). Przy takim stole chce się siadać i zajadać.


Spróbujcie :)


schab, cebula, boczek, ser, ptysiu mietowy




schab, cebula, boczek, ser, ptysiu mietowy

schab, cebula, boczek, ser, ptysiu mietowy

schab, cebula, boczek, ser, ptysiu mietowy

Składniki:

*      plastry schabu bez kości (ilość zależna od ilości osób)
*      cebula (pokrojona na plastry)
*      boczek (pokrojony na cienkie plasterki)
*      ulubiony ser (starty na grubych oczkach)
*      przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
*      kiełki/świeża natka pietruszki/szczypiorek (opcjonalnie)

Ponadto na naszym stole: pieczone lub smażone na oliwie ziemniaki + mix ulubionych sałat/warzyw+ domowa lemoniada

Do dzieła:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy ulubionymi przyprawami ( u nas klasycznie sól i pieprz). Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Przygotowujemy dodatki: cebulę kroimy na plastry (około 4mm), boczek także powinien być w plastrach (tłuszcz absolutnie nie przeszkadza- dodatkowy aromat wskazany). Ser ścieramy na grubych oczkach.

Kotlety najpierw zarumieniamy na patelni,z obu stron a następnie wkładamy do
naczynia żaroodpornego, polewamy lekko oliwą (lub tłuszczem z ich smażenia), nakładamy plaster cebuli (jeśli kotlety są większe należy nałożyć więcej plastrów tak by utworzyć z niej warstwę na mięsie), następnie kotlet pokrywamy boczkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy bez przykrycia około 15 minut, wyjmujemy, nakładamy starty ser i pieczemy dodatkowe 5 minut.

Podajemy tuż po przygotowaniu, można posypać np. kiełkami rukoli.


Smacznego!

Komentarze

  1. Lepszy będzie wędzony doda więcej aromatu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kobieto nie wiem skąd wytrzasnęłaś ten przepis, ale by kotlet schabowy dopiekł się w 20 minut, musiałby być cienki jak opłatek chyba. Piekę już ponad godzinę bez przykrycia w 190 stopniach i nie dość że wysechł to jeszcze jest surowy. grubość kotleta ok 1 cm. Kaszana ten twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Anonimowy, nie wiem jakie to mięso, skoro nie upiekło się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ponad godzinę ... z tego dania sama korzystałam kilka razy i moi znajomi także, więc trudno mi powiedzieć co w tym wypadku poszło źle. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com