Krucha czekoladowa tarta z napuszonym kremem i trzęsącą się galaretką ;)
Mam nadzieję, że zachwycicie się tą tartą chociaż w połowie tak jak moja mała gromadka. Córka ledwo otworzyła oczy, a już pytała czy ciasto z galaretką jest już gotowe do jedzenia:):)
Pamiętacie lody waniliowe? Jeśli nie to spójrzcie na składniki...połączenie dla mnie idealne, nie tylko do do czekoladowej tarty: śmietana , mascarpone i laska wanilii. Czego chcieć więcej? No dobrze, zgadzam się...przydał by się kubek ulubionej kawy, więcej słońca i chwili dla siebie (???)...wiem, wiem moje wymagania są zbyt wygórowane. Skoro nie można mieć wszystkiego, poproszę o taki kawałek tarty i kawę;)
Chętnie bym się z Wami podzieliła kawałeczkiem, ale tarta po nocy spędzonej w lodówce miała krótki żywot...co do okruszka została pożarta!
Dlatego zapraszam już teraz do topienia czekolady, rozpuszczenia galaretki i mycia winogron...wszystko to przyda się Wam już za chwilę!
Ach zapomniałam o dość ważnej sprawie...organizacja i poukładanie sobie co po czym przygotowujemy jest tu bardzo ważne...w końcu nie chodzi o to, by stać w kuchni kilka godzin prawda? Dlatego pamiętajcie by rozrobić galaretkę tuż po włożeniu tarty do piekarnika, czas oczekiwania na wszystko znacznie się nam skróci i będzie ta chwila dla nas :)
Składniki:
TARTA
*
170 g mąki pszennej
*
100 g zimnego masła (pokrojonego
na mniejsze kawałki)
*
70 g cukru pudru
*
1 jajko
*
szczypta soli
*
60 g gorzkiej czekolady
(przynajmniej 74%)
KREM
WANILIOWY
*
125 g serka mascarpone
*
250 mln śmietany 36%
*
3 łyżki cukru pudru
*
1 laska wanilii
PONADTO:
*
2 opakowania galaretki (najlepiej
winogronowej lub wiśniowej)
*
winogrona bez pestek (na pokrycie
całej powierzchni ciasta)
*
3 łyżki dżemu porzeczkowego lub
wiśniowego
Do dzieła:
SPÓD NA TARTĘ
Wszystkie składniki
na tartę zagnieść (bez jajka) do konzystencji małych okruszków. Pod koniec
dodać jajko i zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki
na około 30 minut.
Blaszkę do tarty o
średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować lub
po kawałeczku (przyciskając) wyłożyć na blaszkę, również z bokami.
Ciasto ponakłuwać
widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na papier wyłożyć ceramiczne kulki.
(jeśli ich nie macie możecie użyć suchych ziaren np. ciecierzycy, grochu,
fasoli).
Ciasto piec w
temperaturze 190 stopni C przez 15 minut. Następnie usunąć papier wraz z
kulkami i piec przez następne 15 minut.
GALARETKA
Zagotować wodę i
rozpuścić galaretki, dobrze mieszając by nie było grudek. Ja zawsze rozpuszczam
galaretki w mniejszej (niż sugerowana na opakowaniu) ilości wody. Na 2
galaretki użyłam około 700 mln wody zamiast 1litra.
Galaretkę odstawić
do ostygnięcia. Potem wstawić do lodówki- pilnujcie jednak by się Wam nie stężała.
To nie jest muszę przyznać najłatwiejsza z rzeczy, bo trzeba sprawdzać
kilkakrotnie jej konzystencję, nie może być za rzadka, bo wtedy wsiąknie w
ciasto ani za gęsta, bo efekt będzie mało apetyczny.
Ja zawsze wylewam
ją na ciasto kiedy ma konzystencję przypominającą trochę kisiel.
KREM
W naczyniu mieszamy
mascarpone i śmietanę. Ubijamy do konzystencji gęstego kremu. Pod koniec
ubijania dodajemy ziarenka wanilii i cukier puder.
Na spód schłodzonej
tarty wykładamy dżem, następnie krem waniliowy, winogrona (jeśli są duże
proponuję je przekroić na pół).
Wstawić do lodówki
na około 15 minut. Po tym czacie, jeśli galaretka jest odpowiedniej
konzystencji, wylać ją na ciasto. Chłodzić przez noc.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?