Krucha rustykalna tarta z truskawkami
Krucha tarta z truskawkami i płatkami migdałów... nie można się od niej oderwać.
Nasza córka za truskawkami przepada szczególnie, pochłania je w ilościach czasem niebotycznych i w bardzo szybkim tempie. Dlatego żebym miała możliwość upieczeni coś z ich udziałem muszę być szybsza, co nie jest takie łatwe! Dziś kilka naprawdę dużych i soczystych truskawek odwróciło jej uwagę na wystarczający czas....
Po rozpakowaniu zakupów, zabrałam się za wyrobienie kruchego ciasta i przygotowanie truskawek. Posypane mąką ziemniaczaną i skropione sokiem z cytryny były bezpieczne od naszego truskawkowego skrytożercy ;)
Ciasto bardzo szybko się robi, piecze też dosłownie pół godziny, więc można je przygotować w trakcie robienia obiadu i pyszny podwieczorek gotowy. Robiłam ją pierwszy raz, więc jeszcze nie mam wprawy w pięknym precyzyjnym zawinięciu jej boków ...myślę, że następnym razem będzie piękniej.
Tarta jest najlepsza podana na ciepło z lodami waniliowymi (na które przepis już wkrótce na blogu). Zapraszam do pieczenia póki sezon truskawkowy trwa!
Składniki:
TARTA
*
1 szklanka mąki pszennej*
*
½ szklanka mąki razowej* lub
orkiszowej*
*
4 łyżki cukru (ja użyłam
brązowego)
*
150 g zimnego masła
*
3 łyżki zimnej wody lub 1 jajko
*
szczypta soli
NADZIENIE
*
400 g świeżych truskawek
*
2 łyżki mąki ziemniaczanej
*
cukier waniliowy lub 1 laska
wanilii
*
4 łyżki cukru (użyłam brązowego)
*
sok z ½ cytryny
*
½ szklanki płatków migdałowych
Do
dzieła:
TARTA:
Metoda klasyczna: Mąkę wsypać do miski (lub na stolnicę), dodać
sól, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Siekać nożem do ciasta kruchego
lub zagniatać energicznie palcami. Dodać wodę lub jajko i wyrobić ciasto. Zagnieść
w kulę, spłaszczyć , owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Thermomix:
Wszystkie składniki (oprócz jajka/wody) umieścić w naczyniu miksującym. Założyć
pokrywkę, włożyć kopystkę i wyrabiać ciasto: 1 minuta/obroty 5. Dodajemy wodę
lub jajko- ponownie wyrabiamy: 30 sekund/obroty 4. Reszta jak powyżej...
NADZIENIE:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na
plastry. Włożyć do miski, dodać cukier waniliowy, cukier, mąkę ziemniaczaną i
wycisnąć sok z cytryny. Wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami
papieru do pieczenia na koło o średnicy około 40 cm. Przenieść na blachę,
usunąć górny arkusz papieru. Na środek wyłożyć nadzienie truskawkowe,
pozostawiając około 4 cm wolnego brzegu. Nadzienie można dodatkowo skropić sokiem
z cytryny. Zawinąć boki ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C
piekarnika i piec na złoty kolor (około 30-40 minut).
Smacznego!
* zamiast dwóch rodzajów mąk można użyć jednej
(nie ma znaczenia czy będzie to zwykła mąka pszenna, razowa czy orkiszowa. Musi
jej być razem 1,5 szklanki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?