Krucha rustykalna tarta z truskawkami

Krucha tarta z truskawkami i płatkami migdałów... nie można się od niej oderwać.


Nasza córka za truskawkami przepada szczególnie, pochłania je w ilościach czasem niebotycznych i w bardzo szybkim tempie. Dlatego żebym miała możliwość upieczeni coś z ich udziałem muszę być szybsza, co nie jest takie łatwe! Dziś kilka naprawdę dużych i soczystych truskawek odwróciło jej uwagę na wystarczający czas....


Po rozpakowaniu zakupów, zabrałam się za wyrobienie kruchego ciasta i przygotowanie truskawek. Posypane mąką ziemniaczaną i skropione sokiem z cytryny były bezpieczne od naszego truskawkowego skrytożercy ;)


Ciasto bardzo szybko się robi, piecze też dosłownie pół godziny, więc można je przygotować w trakcie robienia obiadu i pyszny podwieczorek gotowy. Robiłam ją pierwszy raz, więc jeszcze nie mam wprawy w pięknym precyzyjnym zawinięciu jej boków ...myślę, że następnym razem będzie piękniej.


Tarta jest najlepsza podana na ciepło z lodami waniliowymi (na które przepis już wkrótce na blogu). Zapraszam do pieczenia póki sezon truskawkowy trwa!


rustykalna tarta z truskawkami, ptysiu mietowy


rustykalna tarta z truskawkami, ptysiu mietowy


rustykalna tarta z truskawkami, ptysiu mietowy

rustykalna tarta z truskawkami, ptysiu mietowy

rustykalna tarta z truskawkami, ptysiu mietowy



Składniki:

TARTA
*      1 szklanka mąki pszennej*
*      ½ szklanka mąki razowej* lub orkiszowej*
*      4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego)
*      150 g zimnego masła
*      3 łyżki zimnej wody lub 1 jajko
*      szczypta soli

NADZIENIE
*      400 g świeżych truskawek
*      2 łyżki mąki ziemniaczanej
*      cukier waniliowy lub 1 laska wanilii
*      4 łyżki cukru (użyłam brązowego)
*      sok z ½ cytryny
*      ½ szklanki płatków migdałowych


Do dzieła:

TARTA:

Metoda klasyczna:  Mąkę wsypać do miski (lub na stolnicę), dodać sól, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Siekać nożem do ciasta kruchego lub zagniatać energicznie palcami. Dodać wodę lub jajko i wyrobić ciasto. Zagnieść w kulę, spłaszczyć , owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Thermomix: Wszystkie składniki (oprócz jajka/wody) umieścić w naczyniu miksującym. Założyć pokrywkę, włożyć kopystkę i wyrabiać ciasto: 1 minuta/obroty 5. Dodajemy wodę lub jajko- ponownie wyrabiamy: 30 sekund/obroty 4. Reszta jak powyżej...

NADZIENIE:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plastry. Włożyć do miski, dodać cukier waniliowy, cukier, mąkę ziemniaczaną i wycisnąć sok z cytryny. Wszystko wymieszać.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na koło o średnicy około 40 cm. Przenieść na blachę, usunąć górny arkusz papieru. Na środek wyłożyć nadzienie truskawkowe, pozostawiając około 4 cm wolnego brzegu. Nadzienie można dodatkowo skropić sokiem z cytryny. Zawinąć boki ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec na złoty kolor (około 30-40 minut).

Smacznego!


* zamiast dwóch rodzajów mąk można użyć jednej (nie ma znaczenia czy będzie to zwykła mąka pszenna, razowa czy orkiszowa. Musi jej być razem 1,5 szklanki.

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com