Lemoniada cytrynowa...najlepsza!

Najlepsza lemoniada domowa jaką piłam. Robi się ją niezwykle szybko i na litr lemoniady potrzebne są jedynie 2 cytryny!


Robiłam ją w Thermomixie, więc szczerze mówiąc nie wiem jakich proporcji cytryny, cukru i wody użyć, by uzyskać ten sam efekt smakowy. W metodzie klasycznej wystarczy jednak z kilku cytryn  wycisnąć sok, zasypać cukrem i zalać wodą. Następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2h by ją dobrze schłodzić. Smak jest jednak nieco inny. 


W tym przepisie skórka z cytryny dodaje wyjątkowych walorów smakowych. Miksujemy na najszybszych obrotach tylko przez kilka sekund, by pestki pozostały całe (zmiksowane dodają niepotrzebnej goryczy).  


Cudowne orzeźwienie bogate w witaminę C! Bardzo polecam!


lemoniada, ptysiu mietowy


Składniki:

*      2 cytryny (ze skórką)
*      3-4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu
*      1 litr niegazowanej wody
*      listki mięty i lód (opcjonalnie)

Do dzieła:

Thermomix: Cytrynę sparzamy przez kilka sekund (żeby pozbyć się wosku, którym są często pokryte). Wrzucamy 2 całe cytryny (lub kroimy je na pół) wraz ze skórką do naczynia miksującego. Dodajemy cukier i wodę i miksujemy 2 sekundy/Turbo.

Lemoniadę przelewamy przy użyciu sitka do np. butelki. Można dodać listki świeżej mięty i lód dla dodatkowego orzeźwienia.


Smacznego!

Komentarze

  1. Lemoniada ma cudowny cytrynowy smak.W sam raz dla całej rodziny w ciepłe dni ale nie tylko.Szczerze polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się całkowicie! Super, że smakowała:):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com