Lemoniada cytrynowa...najlepsza!
Najlepsza lemoniada domowa jaką piłam. Robi się ją niezwykle szybko i na litr lemoniady potrzebne są jedynie 2 cytryny!
Robiłam ją w Thermomixie, więc szczerze mówiąc nie wiem jakich proporcji cytryny, cukru i wody użyć, by uzyskać ten sam efekt smakowy. W metodzie klasycznej wystarczy jednak z kilku cytryn wycisnąć sok, zasypać cukrem i zalać wodą. Następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2h by ją dobrze schłodzić. Smak jest jednak nieco inny.
W tym przepisie skórka z cytryny dodaje wyjątkowych walorów smakowych. Miksujemy na najszybszych obrotach tylko przez kilka sekund, by pestki pozostały całe (zmiksowane dodają niepotrzebnej goryczy).
Cudowne orzeźwienie bogate w witaminę C! Bardzo polecam!
Składniki:
*
2 cytryny (ze skórką)
*
3-4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu
*
1 litr niegazowanej wody
*
listki mięty i lód (opcjonalnie)
Do
dzieła:
Thermomix: Cytrynę
sparzamy przez kilka sekund (żeby pozbyć się wosku, którym są często pokryte).
Wrzucamy 2 całe cytryny (lub kroimy je na pół) wraz ze skórką do naczynia
miksującego. Dodajemy cukier i wodę i miksujemy 2 sekundy/Turbo.
Lemoniadę przelewamy przy użyciu sitka do np.
butelki. Można dodać listki świeżej mięty i lód dla dodatkowego orzeźwienia.
Smacznego!
Lemoniada ma cudowny cytrynowy smak.W sam raz dla całej rodziny w ciepłe dni ale nie tylko.Szczerze polecam!!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się całkowicie! Super, że smakowała:):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń50 year old Executive Secretary Salmon McGeever, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like Chapayev and Paintball. Took a trip to Pearling and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. przydatne zrodlo
OdpowiedzUsuń