Lody waniliowe...bez maszynki, bez wielokrotnego ubijania!***Fluffy vanilla ice cream***

Nie ma lata bez lodów i nie ma bloga bez choć jednego na nie przepisu ..u mnie już trzeci! Po lodach z kalafiora i tych bananowych, przyszła kolej na zwykłe lody waniliowe, z którymi można robić cuda!


Chyba każdy je lubi...no bo przyznajcie sami, można nie lubić lodów cytrynowych, ananasowych czy kalafiorowych (hahahah), ale nie znam nikogo, kto nie lubi waniliowych.


Bardzo polecam Wam ten przepis, szczególnie jeśli tak jak ja, nie macie specjalnej maszyny do lodów lub niekoniecznie macie czas na wielokrotne ich miksowanie w czasie mrożenia.


Bardzo szybko się robią i w tym samym tempie znikają. Nie jest to wersja light, ale taką zaproponuję Wam innym razem...w końcu lato się jeszcze nie kończy, a dopiero zaczyna!


Do lodów polecam podać jakieś świeże owoce lub pokruszone ciasteczka (my dodaliśmy owsiane).


lody waniliowe, ptysiu mietowy


lody waniliowe, ptysiu mietowy

lody waniliowe, ptysiu mietowy

lody waniliowe, ptysiu mietowy


Składniki:

*      250 g serka mascarpone
*      300 mln śmietany 30% lub 36%
*      5 łyżek cukru pudru
*      1 laska wanilii


Do dzieła:

Mascarpone i śmietanę wymieszać razem. Z wanilii wyjąć ziarenka- odciąć końcówki, przekroić wzdłuż laskę i nożem lub łyżeczką wyskrobać masę waniliową. Połączyć z cukrem pudrem.

Masę śmietanową ubijamy na sztywno, (ok 5-7 minut), pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszany z wanilią.

Przekładamy do naczynia (u mnie zwykła blaszka) i wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 3h (najlepiej na całą noc).

Pamiętajcie żeby lody wyjąć z lodówki na około 10 minut przed jedzeniem.

Smacznego!

**********************************************************************************************************************************************************************************


Fluffy vanilla ice cream recipe especially for those who asked for it on Instagram. Enjoy making and eating them!

Ingredients:

*      250 mln mascarpone
*      300 mln double cream or whipping cream
*      5 tablespoons of icing sugar
*      1 vanilla pod


Method:

Mix together mascarpone and fresh cream.

Split the vanilla pod lengthways, scrape the seeds out with the point of the knife and tip into a bowl with the icing sugar.

Mix the vanilla sugar with the cream and mix together until they turn fluffy (do not over do it).

Transfer to the container and freeze for at least 3-4 hours (preferably overnight).


Remove the ice cream about 10 minutes before serving. 
Enjoy!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com