Lody waniliowe...bez maszynki, bez wielokrotnego ubijania!***Fluffy vanilla ice cream***
Nie ma lata bez lodów i nie ma bloga bez choć jednego na nie przepisu ..u mnie już trzeci! Po lodach z kalafiora i tych bananowych, przyszła kolej na zwykłe lody waniliowe, z którymi można robić cuda!
Chyba każdy je lubi...no bo przyznajcie sami, można nie lubić lodów cytrynowych, ananasowych czy kalafiorowych (hahahah), ale nie znam nikogo, kto nie lubi waniliowych.
Bardzo polecam Wam ten przepis, szczególnie jeśli tak jak ja, nie macie specjalnej maszyny do lodów lub niekoniecznie macie czas na wielokrotne ich miksowanie w czasie mrożenia.
Bardzo szybko się robią i w tym samym tempie znikają. Nie jest to wersja light, ale taką zaproponuję Wam innym razem...w końcu lato się jeszcze nie kończy, a dopiero zaczyna!
Do lodów polecam podać jakieś świeże owoce lub pokruszone ciasteczka (my dodaliśmy owsiane).
Składniki:
*
250 g serka mascarpone
*
300 mln śmietany 30% lub 36%
*
5 łyżek cukru pudru
*
1 laska wanilii
Do
dzieła:
Mascarpone i śmietanę wymieszać razem.
Z wanilii wyjąć ziarenka- odciąć końcówki, przekroić wzdłuż laskę i nożem
lub łyżeczką wyskrobać masę waniliową. Połączyć z cukrem pudrem.
Masę śmietanową ubijamy na sztywno, (ok 5-7
minut), pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszany z wanilią.
Przekładamy do naczynia (u mnie zwykła
blaszka) i wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 3h (najlepiej na całą noc).
Pamiętajcie żeby lody wyjąć z lodówki na
około 10 minut przed jedzeniem.
Smacznego!
**********************************************************************************************************************************************************************************
**********************************************************************************************************************************************************************************
Fluffy
vanilla ice cream recipe especially for those who asked for it on Instagram. Enjoy making and eating them!
Ingredients:
* 250 mln mascarpone
* 300 mln double cream or
whipping cream
* 5 tablespoons of icing
sugar
* 1 vanilla pod
Method:
Mix
together mascarpone and fresh cream.
Split
the vanilla pod lengthways, scrape the seeds out with the point of the knife
and tip into a bowl with the icing sugar.
Mix
the vanilla sugar with the cream and mix together until they turn fluffy (do
not over do it).
Transfer
to the container and freeze for at least 3-4 hours (preferably overnight).
Remove
the ice cream about 10 minutes before serving.
Enjoy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?