Placuszki z masłem orzechowym

Pytaliście co można zrobić z masłem orzechowym...no np. takie puszyste, pulchniutkie placuszki.


Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tuż po przygotowaniu, ale można je także zapakować na piknik, na wypad nad jezioro czy do pracy jako słodką przekąskę.


Można śmiało posypać cukrem pudrem albo zajadać z innymi ulubionymi dodatkami.


Ja polałam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą. Bardzo też pasują do nich owoce leśne. Miałam niestety pod ręką tylko mrożone, więc podgrzałam je szybko z odrobiną cukru. Pychota!!!


Uważajcie uzależniają J



maslo orzechowe, placki, ptysiu mietowy



placki z maslem orzechowym

maslo orzechowe, placki, ptysiu mietowy

maslo orzechowe, placki, ptysiu mietowy


Składniki:

*      250 g mąki pszennej
*      2 łyżeczki proszku do pieczenia
*      100 g cukru
*      160 g masła orzechowego
*      230 g mleka
*      2 łyżeczki białego winegretu
*      1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady (74%) + 2 łyżki mleka

Do dzieła:

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Dodaj masło orzechowe, mleko, winegret i wanilię, wymieszaj do całkowitego połączenia.

Smaż na średnim ogniu na oleju kokosowym.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko - polej jeszcze ciepłe placki.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com