Placuszki z masłem orzechowym
Pytaliście co można zrobić z masłem orzechowym...no np. takie puszyste, pulchniutkie placuszki.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tuż po przygotowaniu, ale można je także zapakować na piknik, na wypad nad jezioro czy do pracy jako słodką przekąskę.
Można śmiało posypać cukrem pudrem albo zajadać z innymi ulubionymi dodatkami.
Ja polałam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą. Bardzo też pasują do nich owoce leśne. Miałam niestety pod ręką tylko mrożone, więc podgrzałam je szybko z odrobiną cukru. Pychota!!!
Uważajcie uzależniają J
Składniki:
* 250 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g cukru
* 160 g masła orzechowego
* 230 g mleka
* 2 łyżeczki białego winegretu
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady
(74%) + 2 łyżki mleka
Do dzieła:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i
cukier.
Dodaj masło orzechowe, mleko, winegret i
wanilię, wymieszaj do całkowitego połączenia.
Smaż na średnim ogniu na oleju kokosowym.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj
mleko - polej jeszcze ciepłe placki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?