Proste masło orzechowe

Ostatnio jem całkiem sporo masła orzechowego i pomyślałam, że pora zrobić domową jego wersję. Bez soli, bez cukru, bez zbędnych ulepszaczy. Stąd dziś prosty, szybki przepis na masło z prażonych orzeszków ziemnych. 


Myślę, że jak na pierwszy raz wyszło całkiem ciekawie. Porcja jest całkiem spora, ponieważ jeden słoik masła zrobiłam tzw. crunchy, czyli z małymi kawałkami orzechów, a drugi słoik smooth czyli masło o gładkiej kremowej konzystencji.


Idealne na kanapki, naleśniki lub jako dodatek do koktajli itd. Zresztą sami zdecydujcie czy wolicie jeść łyżkami prosto ze słoika czy jako dodatek.


Polecam!



maslo orzechowe, ptysiu mietowy



maslo orzechowe, ptysiu mietowy



Składniki: (na 2 słoiki)

*      600 g orzeszków ziemnych prażonych
*      1 łyżka oleju sezamowego
*      40 g płatków migdałowych

Do dzieła:

Wszystkie składniki umieścić w procesorze (u mnie Thermomix) i miksować na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Jeśli chcecie by masło miało kawałki orzechów (tzw. crunchy) proponuję wyjąć część i resztę zmiksować jeszcze przez kilka minut (około 10-12).

Orzechy pod wpływem miksowania puszczą oleje i sucha masa zamieni się w kremowe masło.

Od Was zależy jaka będzie finalna konzystencja. Obserwujcie masę i wyłączcie procesor w odpowiednim dla siebie momencie.


Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, zarówno blender kielichowy jak i stojący będą ok, ale muszą być o dużej mocy. W przeciwnym razie nie będziesz miała masła a tylko zmielone orzechy. Pamiętaj żeby go co jakiś czas wyłączyć, żeby nie przegrzać silnika. Pozdrawiam:)!

      Usuń
    2. dzięki! w takim razie niedługo pewnie wypróbuję ten przepis :)

      Usuń
    3. Super, daj znać jak wyszło :)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com