Proste masło orzechowe
Ostatnio jem całkiem sporo masła orzechowego i
pomyślałam, że pora zrobić domową jego wersję. Bez soli, bez cukru, bez
zbędnych ulepszaczy. Stąd dziś prosty, szybki przepis na masło z prażonych
orzeszków ziemnych. 
Myślę, że jak na pierwszy raz wyszło całkiem ciekawie. Porcja jest całkiem spora, ponieważ jeden słoik masła zrobiłam tzw. crunchy, czyli z małymi kawałkami orzechów, a drugi słoik smooth czyli masło o gładkiej kremowej konzystencji.
Idealne na kanapki, naleśniki lub jako dodatek do koktajli itd. Zresztą sami zdecydujcie czy wolicie jeść łyżkami prosto ze słoika czy jako dodatek.
Polecam!
Składniki: (na 2 słoiki)
*     
600 g orzeszków ziemnych prażonych
*     
1 łyżka oleju sezamowego
*     
40 g płatków migdałowych
Do
dzieła:
Wszystkie składniki umieścić w procesorze (u
mnie Thermomix) i miksować na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Jeśli
chcecie by masło miało kawałki orzechów (tzw. crunchy) proponuję wyjąć część i
resztę zmiksować jeszcze przez kilka minut (około 10-12). 
Orzechy pod wpływem miksowania puszczą oleje i
sucha masa zamieni się w kremowe masło. 
Od Was zależy jaka będzie finalna
konzystencja. Obserwujcie masę i wyłączcie procesor w odpowiednim dla siebie
momencie. 
Smacznego!




a czy blender da radę?
OdpowiedzUsuńTak, zarówno blender kielichowy jak i stojący będą ok, ale muszą być o dużej mocy. W przeciwnym razie nie będziesz miała masła a tylko zmielone orzechy. Pamiętaj żeby go co jakiś czas wyłączyć, żeby nie przegrzać silnika. Pozdrawiam:)!
Usuńdzięki! w takim razie niedługo pewnie wypróbuję ten przepis :)
UsuńSuper, daj znać jak wyszło :)
Usuń